Педикульоз: що потрібно знати і як вберегтися?

  • 201

 

Педикульоз — це захворювання, яке розвивається внаслідок паразитування на людині специфічних комах (вошей , латинська назва pediculosis). Педикульоз супроводжується такими ознаками:свербіж в місцях укусів вошей, дрібні сірувато-блакитні плями на шкірі та наявністю яєць вошей так званих гнид у волоссі. Крім цих неприємностей педикульооз може сприяти розповсюдження серед людей цілого ряду специфічних інфекційних захворювань. Педикульоз викликають три види вошей: головна, платтяна та лобкова. Усі вони харчуються кров'ю людини. Відповідно, виділяють головний, платтяний і лобковий педикульоз.
Головний педикульоз паразитування вошей на волосистій частині голови переважно на скронях, потилиці, тімені. Передається від людини до людини під час тісного контакту.
Лобковий педикльоз — паразитування вошей в ділянці лобка, також на волосяній частині живота, на вусах і бороді. Можна виявити серед статево активних осіб, які не дотримуються елементарних правил гігієни і часто змінюють статевого партнера, або ж мали контакт з такими людьми.
Платтяний педикульоз — паразитування  вошей які ховаються в складках одягу, білизни тощо.  Виявляються найчастіше у людей, які живуть у переповнених будинках з антисанітарними умовами, де одяг рідко міняють або перуть.
Додатковим чинником, що сприяє зараженню є зниження імунітету.
Щороку в Україні реєструється понад 100 тисяч випадків педикульозу. Хворіють педикульозом всі прошарки населення та вікові групи. Найбільш поширеним є головний педикульоз. Чому ж це захворювання привертає так багато уваги та потребує швидкого лікування і припинення передачі від людини до людини?

Якщо говорити про педикульоз голови, то він супроводжується свербіжем у місцях укусу вошей. Головна небезпека цього виду у тому, що шляхом розчухування до якого спонукає постійний свербіж, можна занести вторинну інфекцію, яка матиме свої наслідки в залежності від виду.

Лобкові воші належать до інфекційних хвороб, які передаються статевим шляхом. Цей вид педикульозу також супроводжується свербінням, особливо у зоні лобкової ділянки та анального проходу, що в свою чергу викликатиме розчухування і створення сприятливих умов для додаткового інфікування.

 А от найбільшу небезпеку створюють платтяні воші, які можуть бути переносниками хвороб  збудниками яких є Rickettsia prowazekii (викликають епідемічний тиф), Bartonella quintana (викликають окопну лихоманку) та Borrelia recurrentis ( викликають рецидивну лихоманку). Такий вид педикульозу потребує особливого лікування.
Тому при перших проявах даного захворюваннязверніться до лікаря, який призначить вам лікування. На сьогоднішній день є багато ефективних засобів для лікування, які  ще й зручні у використанні.
Звичайно найкраще вберегти себе та рідних від зараження вошами і в цьому допоможуть прості правила профілактики педикульозу :
-  дотримання правил особистої та колективної гігієни у побуті;
-  дотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму у дошкільних дитячи
х, навчальних закладах, гуртожитках, готелях, перукарнях, квартирах, тощо;

-дотримуйтесь правил статевої гігієни, живіть сімейним життям або якщо Ви не в шлюбі тримайтеся постійного партнера

 

Приміщення повинні  регулярно бути  прибраними, із заміною постільної білизни не рідше одного разу на тиждень з подальшим її кип’ятінням і прасуванням. 
У перукарнях недопустиме повторне користування накидками, простирадлами, гребінцями без належної обробки. 
В свою чергу до заходів по дотриманню вимог особистої гігієни, які спрямовані на попередження педикульозу, відносяться:
- регулярне миття тіла
з одночасною зміною натільної та постільної білизни;
-
належний догляд за волоссям, у вигляді регулярного миття з шампунем та розчісуванням;
- систематичне прання, прасування, чищення та догляд за верхнім одягом.
У дітей дошкільного віку волосся потрібно оглядати щодня, звертаючи увагу на скроні, тім’я, потилицю. У дітей більш старшого віку волосся
рекомендовано оглядати щотижня, особливої уваги потребує світле волосся.
Пам’ятайте! Воші – розповсюджувачі небезпечних інфекційних захворювань. Суворе виконання правил особистої гігієни дозволить запобігти виникненню та поширенню педикульозу

Лікар-інтерн
Снятинського відділу
Коломийського районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                            Тетяна Андрейко