ПОРАДИ СПЕЦІАЛІСТІВ СНЯТИНСЬКОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ ЯК БОРОТИСЯ З ІСПАНСЬКИМ СЛИМАКОМ

  • 146

 

Зазвичай іспанські слимаки бувають завдовжки 8-12 сантиметрів,але трапляються й такі, які досягають 15-20 сантиметрів. Їхнє забарвлення варіюється від темно-коричневого до яскраво-оранжевого. Через це їх називають рудими. Слимаки ведуть нічний спосіб життя,і в день їх можна побачити хіба після дощу.

Саме дощі та вологість для них створюють сприятливий клімат. Вони є повсюди: від городів і садів до парків, скверів чи навіть центральних частин міст.

Слимак, небезпечний тип , він дуже швидко розмножується. Вони гермафродити,в їхній статевій системі є чоловічі та жіночі органи,тому вони легко розмножуються. Одна особина слимака може відкласти до 500 яєць. Вони зимують в ґрунті в стадії яйця на глибині до 10 сантиметрів. З яєць , які перезимували , на початку червня народжуються молоді слимаки.

Вони швидко ростуть та приблизно через два місяці досягають зрілого віку і починають розмножуватись, тому якраз з серпня починають робити велику шкоду.

Іспанський рудий слимак поїдає все на своєму шляху; малину,капусту,городину,салати,помідори,картоплю,буряки,навіть чорнобривці. Вони виїдають у листі дірки й часто знищують повністю листову пластину.

Спеціалісти Снятинського управління Держпродспоживслужби для боротьби з слимаками рекомендують:

-Найважливіше- дотримуйтеся схеми посадки, не згущайте рослини, боріться з бур’янами, дотримуйтеся чистоти і порядку на ділянці і не перестарайтеся з поливом. Особливо з неконтрольованим поливом шляхом дощування , коли ставляться розприскувачі, та вода летить на всі боки, щедро змочуючи і те , що потрібно і те ,що зовсім не потрібно і те , що зовсім не обов’язково.

-Не допускайте заростання грядок бур’янами, в тому числі і міжрядь, це більш ніж зручне місце для дислокації слимаків ,для їх розмноження.

-Приблизно в листопаді перед самими морозами, перекопайте ґрунт на повний штик лопати, так і залишити до весни. Слимаки фізично не можуть ховатися глибоко, вони гинуть першої зими,разом з відкладеними яйцями, тому на весні у Вас ,буде мінімум проблем з знищенням цього шкідника.

-Навесні ділянку можна перекопати повторно і також залишити грудки не розбитими хоча б на пару днів. Це потрібно для того , щоб добити той яйцеклад, що перезимував- тепер він просто висохне під жаркими весняними променями сонця.

З успіхом можна використовувати суміш вапна і тютюнового пилу. Співвідношення –порівну, розхід 50 грам /м2. ; Суміш звичайного деревного попелу і звичайного тютюну, причому цією сумішшю можна опудрювати не тільки міжряддя,а й самі рослини.

Для боротьби з слимаком застосовують і хімічні методи боротьби.

Переважна більшість препаратів для боротьби з голими слимаками засновані на основі пестицидів.

Ми радимо користуватися дозволеними до застосування препаратами , уважно вивчати , клас небезпеки, який обов’язково повинен бути вказаний на упаковці з препаратом. Не забувати, що всі роботи потрібно виконувати в захисному одязі , обробляти ділянку в безвітряну погоду і строго дотримуючись інструкції на упаковці.

Користуються популярністю в боротьбі зі слимаками препарати;

Слизнестоп BROS,або Антислизень. Слимаки поїдають гранули,або порошок і швидко гинуть.

НА ЗАМІТКУ!

Після хімічної обробки ділянок від слимаків не відвідуйте ділянку,не пускайте домашніх тварин і дітей протягом 2 тижнів , не можна їсти вирощені на ділянці рослини.

Фото з відкритих джерел

Фото без опису