Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області інформують про внесення трихограми на кукурудзяних плантаціях

  • 130

 

На сьогоднішній день дуже актуальним стало вживати в їжу екологічно чисті продукти харчування. Тому кожен землевласник прагне забезпечити екологічність своєї продукції. Одним із перспективних напрямків є застосування біологічних засобів захисту рослин. І вельми ефективним методом для цього є внесення яйцеїда- трихограми.Дуже відрадно.що на Покутті проходить відродження цього ефективного безпечного агрозаходу.

Цьогоріч боротьбу проти кукурудзяного стеблового метелика та совок проведено на посівах кукурудзи на площі більше 1500 га.

А в ПП «Сади Ценяви" м.Снятин вирощують екологічно чисті яблука і вишні, де застосовують тільки біологічні препарати. що дає змогу значно зменшити навантаження пестицидів на гектар.

Впровадження таких змін у технологіях вирощування кукурудзи це відрадно і направлене для збереження довкілля і здоров'я людей. Тому занепокоєння у наших мешканців були безпідставні, так як внесення трихограми відбувається за допомогою авіації (зокрема дронів).

Насамперед йдеться про психологічний дискомфорт.

Нагадуємо, що на території нашої області застосування авіації для проведення обприскування посівів проти шкідників і хвороб пестицидами і агрохімікатами (хімічні засоби захисту рослин) суворо заборонено, застосування авіації для біологічних препаратів навпаки- дозволено (під час воєнного стану призупинено)

Тригохрама (лат. Trichogramma evanescens) — це сімейство комах-паразитів, які відкладають яйця в яйця шкідників сільськогосподарських угідь. Вони знищують широкий діапазон шкідників навіть в недосяжних для хімічної обробки місцях. Розвиваючись всередині яйця господаря, личинки трихограми харчуються його вмістом, знищуючи зародки, тому цих комах також називають яйцеїдами. Сама трихограма нешкідлива для рослин, вона дуже швидко розмножується і зберігає свою ефективність протягом двох тижнів.

Трихограма значно скорочує чисельність біля 215 видів шкідників, зокрема таких, як луговий і кукурудзяний метелик, різноманітні совки (конюшинна, озима, люцернова, гамма, капустяна, відмінна, іпсилон та ін.), плодожерка (яблунева, сливова, горохова, східна), капустяна білявка, листоверка, різні види тлі, хрестоцвітна блошка і багато інших. Цей корисний паразит здатен захистити кукурудзу, яблуні, сливи, груші, баштанні культури, цибулю, моркву, конюшину, люцерну, баклажани, перець, соняшник, капусту, цукровий буряк, томати, бавовник, багаторічні трави, бобові (горох, сою), гречку та інші культури.

Щороку господарствам потрібно захищати потенційний урожай кукурудзи від шкідників. Основними шкідниками які пошкоджують кукурудзу є стебловий(кукурудзяний) метелик та совки. Вони можуть стати причиною недобору врожаю, і тому з ними постійно потрібно боротися. Для боротьби з цими шкідниками застосовують хімічний та біологічний методи боротьби. Для регулювання чисельності даних шкідників перспективним і економічно доцільним є випуск Трихограми, яка паразитує на яйцях стеблового метелика та совки. Перевагою даного методу боротьби є те, що випуск даного ентомофага не спричиняє забруднення довкілля і продукції, а впровадження біологічного методу захисту, являє собою найбільш радикальний шлях до оздоровлення екологічної ситуації.

Період внесення трихограми визначається появою шкідників.

Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області проводять щорічно обстеження посівів с/г культур

Візуально та розкладають феромонні пастки на полях і в садах. Таким чином визначають терміни початку льоту метеликів небезпечних шкідників .а слідом час внесення трихограми. Це через 7 днів після появи перших совок в феромонних пастках або в коритцях. Якщо ж виявлено перші яйцекладки метеликів – вносьте протягом 2 днів трихограму!

Розселена трихограма відтворюється частково в природніх умовах, тому ефект від одного внесення трихограми діє близько 10 днів. Через 10-12 днів потрібно проводити наступне внесення, щоб продовжити захист культури від шкідника.

Ефективна норма внесення трихограми – по 100 тис на гектар два рази з інтервалом 10 днів один від одного. Якщо шкідника багато, норму слід підвищувати. Безумовно, метод біозахисту дещо складніше і набагато дорожче, ніж багаторазове розпилення хімікатів. Але для тих, хто не байдужий до землі і дивиться у майбутнє, обґрунтоване і своєчасне застосування біологічних засобів захисту дозволяє зменшити витрати і отримати здоровий врожай як зараз, так і в довгостроковій перспективі.

 

Фото без опису