Що необхідно знати при збиранні грибів – радять спеціалісти Снятинського управління Держпродспоживслужби
На Прикарпатті стартував грибний сезон, який триватиме аж до листопада. Збирання грибів для багатьох є приємним способом провести вільний час , проте таке дозвілля містить в собі й багато небезпек, якщо не розбиратися в грибах досконало.
При поході в ліс за грибами, давайте слідувати елементарним правилам:
- беріть з собою гострий ніж; так ви зможете переконатися, що вони не уражені личинками комах і почистити гриб від коріння. Часто постає питання зрізати гриб, чи зірвати – це вже на ваш вибір, проте слід дотримуватись дуже важливого правила – не пошкодити грибницю (щільний клубок із підґрунтових грибних паростків, які і можуть давати нам грибні плоди, якщо простіше, то це місце в землі із якого невпинно виростають нові гриби);
- при зрізанні молодих сироїжок пам'ятайте, що у них повинна бути відсутня вольва (плівка) біля основи ніжки, яка є характерною рисою шкідливих грибів, зокрема, таких як бліда поганка та інших мухоморів;
- гриби бажано збирати в кошик, не варто використовувати для цього поліетиленові пакети з магазину, пластикову тару, а також оцинковані відра. Це дозволить в подальшому при транспортуванні уникнути утворення токсичних продуктів розкладання грибів або переходу важких металів (цинку та інших) в зібрані гриби.
Аксіоми збирання грибів у Карпатах:
- слід збирати тільки ті грибочки, в яких Ви впевнені, що вони дійсно їстівні;
- ніколи не збирайте гриби, в "породі" яких сумніваєтеся;
Так само не збираємо в гонитві за кількістю «перезрілі», ослизлі, в'ялі, червиві гриби зі слідами плісняви на капелюшку або ніжці. Вони, як правило, вже містять токсичні продукти життєдіяльності личинок різних комах або розпаду білків, а та інших сполук.
Із почищеними грибами, треба «давати раду» у перший день збору або, у крайньому випадку, зранку наступного дня (за умови їх зберігання в холодильнику). Якщо хочете сушені білі гриби – то ставте на сушку їх відразу, не відкладайте на завтра, те саме стосується й інших способів приготування «білих»
Завжди пам'ятайте, що потравитися можна і деякими їстівними грибами, за умови, що вони довго пролежали в теплі, так як білки швидко розкладаються, утворюючи при цьому токсини.
Не збирайте гриби поблизу з полями де проводилася обробка посівів пестицидами, в межах населених пунктів , а також поблизу автомобільних і залізних доріг, близько звалищ побутових відходів, так як гриби мають властивість акумулювати солі важких металів і радіоактивні елементи.
Харчування грибів відбувається шляхом простого всмоктування розчинених речовин своїми клітинами. Відомо, що грибниця має велику площу, відбувається «вбирання» токсичних речовин, які потрапляють в грунт. Гриб в таких умовах набуває, як би, нові властивості, і «з'являються мутанти», тому гриби необхідно виварювати перед вживанням. Це дозволить істотно очистити їх від можливої присутності шкідливих сполук, які перейдуть у відвар.
Щоб в каструлю не попав отруйний гриб, найнадійнішим індикатором повинні бути наші очі і досвід при збиранні та чищення грибів!
Гриби, по складності травлення для шлунка - вважаються важким продуктом, тому їх не рекомендується вживати вагітним і годуючим грудьми жінкам, також вони протипоказані дітям до 7 років (незалежно від способу і часу приготування). Втім, і надмірне разове споживання грибів може нашкодити і абсолютно здоровій людині.