ДЕСИКАЦІЯ

  • 132

 

Десикація - технологічний агрозахід, який досить часто проводять восени на посівах сільськогосподарських культур для підсушування наземної частини рослин і прискорення збирання урожаю. Власне, і саме слово походить від латинського « desiccare» -висушувати. Десикація забезпечує полегшення збирання врожаю. передусім пізніх с/г культур; соняшнику ,сої та кукурудзи. Проведення десикації посівів-це дороговартісний захід у технології виробництва с/г продукції . але він два в одному, окрім підсушування с/г культур, одночасно проводиться боротьба з бур’янами.

Цьогоріч після тривалої літньої засухи в даний час надто інтенсивного ростуть бур’яни і засміченість висока.

На Покутських полях розпочинаються роботи по збиранню врожаю пізніх с/г культур; соняшнику, кукурудзи та сої, під час яких окремі агропідприємства будуть проводити передзбиральну десикацію цих посівів.

Спеціалісти Снятинського управління Держпродспоживслужби ГУ ДПСС в Івано-Франківській області звертаються до керівників сільськогосподарських підприємств всіх форм власності з вимогою щодо відповідального використання десикантів, неухильного дотримання регламентів застосування пестицидів у народному господарстві, передбачених «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», Державними санітарними правилами «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» ДСП 8.8.1.2.001-98, Інструкцією з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин № 338 від 19 лютого 2021 року, та іншими документами.

Головні правила- вимоги, які повинні дотримувати господарники:

- використовувати десиканти відповідно до культури із нормою та способом внесення визначеним у «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» та доповненням до нього;

- допускати до робіт з пестицидами лише осіб, які пройшли спеціальну підготовку та мають відповідний Допуск,

- завчасно, але не пізніше, ніж за 3 дні, попереджувати органи місцевого самоврядування, населення та пасічників про застосування десикантів;

- біля місць застосування десикантів встановлювати попереджувальні написи;

- до початку роботи всі машини, механізми і апаратура повинні бути перевірені на герметичність комунікацій і фільтруючих пристроїв;

- зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при штанговому обприскуванні пестицидами повинна бути не меншою 300 м (при використанні вентиляторного обприскувача – 500 м), при авіаційному внесенні десиканту захисна зона становить не менше 1000 м, а також не менше 5 км від місць постійного перебування медоносних пасік. Нагадуємо, що на час воєнного стану застосування авіації в сільському господарстві заборонено. Тому десикацію слід проводити самохідними обприскувачами з високим підняттям штанг.

- обприскування допускається при швидкості вітру до 3 м/с (дрібнокрапельне) і 4 м/с (крупнокрапельне);

- слід враховувати напрям та силу вітру, щоб не допустити зносу шлейфу від обприскувача на прилеглі території, які належать іншим власникам або приватним особам;

- усі роботи з пестицидами слід проводити в ранкові (до 10:00) і вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках.

При роботі із десикантами суворо дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил та правил техніки безпеки і особистої гігієни.

Також застерігаємо, що завдання шкоди фізичним та юридичним особам внаслідок порушення правил застосування пестицидів веде за собою адміністративну та кримінальну відповідальність, а відшкодування збитків встановлюється у судовому порядку.

Головний спеціаліст Іванна Пупенко

Фото без опису