Снятинське управління ГУ ДПСС в Івано-Франківській області повідомляє: ОБЕРЕЖНО! ГРИП ПТИЦІ!
Із настанням осені ризики занесення збудника грипу птиці з дикими птахами суттєво підвищується так, як Україна та, зокрема, Снятинська та Заболотівська ТГ розташована на перетині кількох міграційних шляхів перелітних птахів.
Оскільки основним резервуаром для високо патогенного вірусу грипу служать дикі перелітні птахи, які можуть передавати їх свійській птиці через безпосередній контакт, то спалахи грипу в птахівничих господарствах та в господарствах індивідуального сектору зазвичай відбуваються під час сезонних міграцій пернатих.
Грип птиці – висококонтагіозне вірусне захворювання птиці, що характеризується пригніченням, ураженням респіраторних органів та системи травлення. Вірус має спорідненість з вірусами грипу людей, а отже до вірусу пташиного грипу сприятливі й люди.
Серед диких птахів грип дуже поширений і може проходити безсимптомно. Дикі (в тому числі перелітні) птахи розносять віруси грипу по країнах та континентах, заражаючи місцевих птахів, зокрема домашніх.
Підтип вірусу грипу H5N1 є одним з найнебезпечніших (високопатогенних) вірусів грипу. Серед домашньої птиці цей вірус може викликати важкі захворювання та швидку загибель. Симптоми пташиного грипу у домашніх птахів. Головною ознакою грипозної інфекції у птиці є ентерит, тобто пронос. Крім того, може зменшитись яйценосність. У разі високопатогенного пташиного грипу H5N1 інфекція може проходити в миттєвій формі, викликаючи швидку загибель птиці.
Грип птиці – небезпечний для людини своїми ускладненнями: запаленням легенів, ішемічною хворобою серця, порушеннями мозкового кровообігу тощо. Захворювання пташиним грипом може закінчитися летально в разі відсутності своєчасної медичної допомоги.
Власникам птиці необхідно перевести всіх птахів на закритий режим утримання та не допускати контакту з дикою та синантропною птицею. Не випускати на водоймища домашню водоплавну птицю. У процесі догляду необхідно використовувати змінний робочий одяг та взуття. Періодично проводити очищення як приміщення так й інвентар з обов’язковою обробкою дезінфікуючими засобами.
Застереження при виникненні захворювання. У період спалаху пташиного грипу не рекомендується купувати живих птахів для розведення та збільшення поголів’я. При захворюванні домашньої птиці пташиним грипом єдиним надійним захистом від розповсюдження захворювання є знищення всієї інфікованої птиці.
Як уникнути зараження пташиним грипом:
- Уникайте контакту з хворими чи мертвими птахами;
- Не торкайтесь до місць, на які могли потрапити екскременти хворих птахів;
- Подібно до будь – якого інфекційного захворювання, одним з найбільш ефективних способів захисту є часте ретельне миття рук. Руки слід обов’язково мити з милом, а також користуватися дезінфікуючими розчинами, що містять спирт;
- Після контакту з сирим м’ясом птахів (забій, обробка) та іншими продуктами птахівництва слід обов’язково ретельно вимити руки з милом, а предмети, на яких оброблялось м'ясо птиці – продезінфікувати;
- Вірус пташиного грипу легко знищити за допомогою термічної обробки, тому вживати в їжу продукти птахівництва слід лише після термічної обробки: яйця потрібно варити не менше 10 хвилин, а м'ясо не менше 30 хвилин при температурі 1000 С. Вживаючи добре проварене м'ясо птиці, заразитися не можливо;
- Яйця не можна вживати сирими, перед використанням яєць слід ретельно мити шкарлупу мильною водою;
- Не купуйте м'ясо птиці та продукти птахівництва, що не пройшли ветеринарно – санітарного контролю, а також місцях несанкціонованої торгівлі;
- Якщо Ви маєте безпосередній контакт з птицею (наприклад, працюєте на птахофабриці), слід зробити щеплення проти звичайного людського грипу.
Рекомендуємо бути уважним до стану свого здоров’я та поголів’я птиці у Ваших господарствах.
При підозрі на захворювання птиці на пташиний грип слід звернутися до Снятинського управління ГУ ДПСС в Івано-Франківській області за адресою м. Снятин вул. Винниченка,16