Альтернативні джерела водопостачання у надзвичайній ситуації у сільській місцевості

  • 85

 

У надзвичайній ситуації води у вашій системі водопостачання може не бути або вона може бути небезпечною для вживання. Ці поради допоможуть вам знайти та безпечно використовувати  альтернативні джерела питної води.

Якщо виникає ситуація, коли доступ до безпечної води відсутній і населення змушене користуватися для споживання та приготування їжі водою з будь – яких інших наявних джерел , необхідно провести її очищення  та знезараження в домашніх умовах згідно з рекомендаціями  розробленими МОЗ України.

          Альтернативними джерелами води у селах є:

  •  Природні джерела.

По Снятинській територіальній громаді найбільшим попитом   серед споживачів користується  природнє  джерело  у м. Снятині по вул. Касіяна; у Заболотівській територіальній громаді -  с. Балинці; у Городенківській територіальній громаді -  с. Стрільче  урочище «Біленька» та  с. Ясенів -Пільний. У вказаних джерелах щомісячно відбираються проби води для лабораторного дослідження на визначення  її якості. Відхилень від норм санітарного законодавства на даний час не  спостерігалось.

  • Дощова вода;
  • Річки та струмки;
  • Ставки та озера.

        Які альтернативні джерела води є у вашому домі?

          -  Можна злити воду з дренажної труби водонагрівача. Обов'язково вимкніть електрику або газ , перед тим як відкрити дренажну трубу. Злийте воду в чистий контейнер.

        -  Можна злити воду з труб, що знаходяться у вашому будинку. Спершу перекрийте постачання води у будинок. Потім відкрийте кран  на верхньому поверсі будинку. Перейдіть до крану, що знаходиться найнижче у будинку. Відкрийте кран і злийте воду , що вам потрібна, у чистий контейнер.

         Але, не використовуйте воду , що містить  тверді речовини, має запах  або темний колір.

Основні методи знезараження води в побуті:

Кип'ятіння-це найдавніший спосіб знезараження води в умовах виживання. Варто кип'ятити воду протягом 10 хвилин,після чого дати вистояти та злити не збовтавши осад на дні. Зберігати кип'ячену воду в закритій шафі. За можливості відстояну кип'ячену воду варто додатково очистити за допомогою побутового фільтра для води.

Якщо немає можливості термічно знезаразити воду,можливо це зробити механічним способом фільтрації-через чисту марлю,сухі гігієнічні серветки,перев'язувальний матеріал тощо,або хімічними речовинами.

  УВАГА! Хімічні забруднювачі кип'ятінням не видаляються.

Таблетки з активним хлором випускаються спеціальним препаратом з вмістом активного хлору у вигляді кількох таблеток, 30-60 хвилин очікування поки вони розчиняться у воді і можете її споживати. Вони мають особливі властивості і великий термін придатності. Проте слід уважно вивчити інструкцію на який об'єм води такий спосіб розрахований.

 Активоване вугілля. Цей метод дозволяє забрати неприємний запах води та шкідливі речовини. На 1 літр води потрібно 5 таблеток які краще подрібнити( для збільшення активної площі). Подрібнене вугілля потрібно загорнути в марлю,щоб пил від нього не потрапив у чисту воду. Знезаражування води у такий спосіб триває щонайменше 8 годин.

                     Фельдшер санітарний

                     Снятинського відділу

                     Коломийського районного відділу

                    ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

                    Катерина СЕРЕДЮК

Інші статті

Всі статті