На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми

  • 102

 

За результатами щоденного моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями  Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, в місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не відзначалося.

За результатами аналізу вимірювань, природний радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно безпечним.

Показник потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на території міста Івано-Франківська станом на 11 листопада 2022 року становить 0,12 мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї території природний фон. 

Крім того фахівцями державних лабораторій Держпродспоживслужби Івано-Франківської області здійснюється лабораторний контроль радіологічних показників у харчових продуктах:

●  на агропродовольчих ринках:

-   овочі (середній вміст Cs – 31,01-32,15 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));

-   фрукти (середній вміст Cs – 53,62-57,46 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));

-  гриби сухі (середній вміст Cs – 415,59-490,93 Бк/кг (при нормі 2 500 Бк/кг)).

●  на промисловому виробництві харчових продуктів:

-  м'ясо та м'ясні продукти (середній вміст Cs – 3,05-3,99 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), St – 2,52-4,34 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));

-  овочі (середній вміст Cs – 3,33-5,02 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг), St – 2,34-2,73 Бк/кг (при нормі 10 Бк/кг));

-  соя (середній вміст Cs – 3,67 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St – 4,15  Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));

-  соняшник (середній вміст Cs – 5,29-5,37 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St – 2,94-3,16  Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));

-  кукурудза (середній вміст Cs – 3,40-6,06 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St – 2,34-4,56  Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг)).

 

Фото без опису