Профілактичні щеплення: чому це важливо?!

  • 74

 

Вже більш як 200 років вакцини допомагають нам захистити не лише своє здоров’я, а й життя. Ми хочемо нагадати про важливість рутинної вакцинації. Адже зниження кількості вакцинованого населення може призвести до спалаху інфекцій, які можна попередити завдяки вакцинації населення. Після отримання щеплення імунна система реагує на введену вакцину, виробляючи імунітет проти інфекції, і формує захист проти хвороби.

За рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоровя для повноцінного захисту від вже відомих хвороб потрібно, щоб 95% населення мали щеплення. У довакцинальний період  смертність від дифтерії, кашлюка, кору становила майже 50 відсотків, а 40 відсотків людей, що перенесли поліомієліт, залишались інвалідами. Деякі інфекційні хвороби зустрічаються настільки рідко, що створюється ілюзія, ніби вони перестали бути небезпечними й захищатися від них більше немає потреби. Проте, така благополучна епідеміологічна ситуація досягнута саме завдяки застосуванню вакцин. 

За даними ВООЗ, щороку щеплення допомагають врятувати від 2 до 3 млн дитячих життів. Завдяки вакцині людство подолало пандемію натуральної віспи, а захворюваність в світі на поліомієліт знизилась на 99%. Вагомо знизився рівень захворюваності на правець, дифтерію, кашлюк та краснуху. Попри те, що деякі хвороби, яким можна запобігти за допомогою вакцин, стали рідкістю в багатьох країнах, їхні збудники продовжують циркулювати в інших частинах світу. В сучасному взаємопов’язаному світі вони можуть перетинати кордони й заражати тих, хто не захищений. Так, наприклад, спалахи кору відбулися серед нещепленого населення в Австрії, Бельгії, Данії, Франції, Німеччини, Італії, Іспанії, Швейцарії та Великобританії, а також у Сполучених Штатах. На жаль, в Україні зараз є спалах поліомієлієту, а у вересні поточного року спалах дифтерії був зареєстрований в сусідній Львівській області.

Натепер, в Україні доступні безоплатні щеплення проти 10 захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту B, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Це перелік обов’язкових щеплень згідно Національного календаря. За власний кошт можна зробити рекомендовані щеплення – від вітряної віспи, ротавірусної інфекції, грипу, менінгококової інфекції, гепатиту A, пневмококової інфекції, папіломавірусної інфекції.

Важливо, що вакцини захищають у будь-якому віці, тож робити щеплення ніколи не пізно. Кожна дитина може безоплатно отримати вказаних вище 10 обов’язкових щеплень. Дорослі безоплатно отримують щеплення від дифтерії та правця, ревакцинацію потрібно проводити кожні десять років.

Такі щеплення можна зробити у приватному чи комунальному медзакладі, який підписав договір з НСЗУ. А в умовах війни – у найближчому до вас закладі охорони здоров’я, який надає первинну медичну допомогу. Декларацію для цього переукладати не потрібно.  Також у вашій амбулаторії чи поліклініці можна ввести вакцину, яку ви придбали за власний кошт. Дізнайтесь у лікаря, як правильно її доставити у кабінет щеплень.

Якщо ви пропустили якусь із доз щеплень, не варто панікувати. Пропуск вакцинації не означає, що треба розпочинати серію щеплень спочатку. Незалежно від того, скільки минуло часу, потрібно звернутися до лікаря і надолужити пропущені дози якомога швидше.

В Україні дозволене одночасне введення кількох вакцин або використання багатокомпонентних щеплень (тих, які захищають від кількох хвороб). Згідно з науковими даними, одночасне введення декількох вакцин не має несприятливих наслідків для імунної системи дитини. Діти щодня піддаються впливу декількох сотень чужорідних речовин, які викликають імунну реакцію. У результаті простого акту приймання їжі в тіло надходять антигени, а в порожнині рота і носа живуть численні бактерії. Дитина піддається впливу значно більшого числа антигенів унаслідок застуди або ангіни, ніж від вакцин.

Якщо ви обрали декілька вакцин, їх потрібно вводити в різні ділянки тіла. Правила поєднання вакцин для профілактики різних інфекційних хвороб в Україні визначені наказом МОЗ №595 від 16.09.2011 «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів» (зі змінами).

Перевірте, чи має ваша дитина всі необхідні щеплення відповідно до віку і чи отримали ви ревакцинацію упродовж останніх 10 років.

Основні причини, чому потрібно вакцинуватися — це власна безпека та захист людей навколо нас. Не варто покладатися на когось, щоби зупинити поширення хвороби. Щеплення створює індивідуальний захист і захист громади, де ми мешкаємо.

 

Підготувала лікар-епідеміолог

Снятинського відділу

Коломийського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» 

Олександра Томашовська  

Інші статті

Всі статті