Ще раз про Сказ.

  • 58

 

 В  листопаді поточного року зареєстровано випадок сказу  у корови в одному із сіл Рашківського старостинського округу на території  Городенківської  громади. Внаслідок захворювання на сказ корова загинула, а троє контактних людей отримують щеплення проти сказу.

В середині квітня 2021 року в с. Чортовець Городенківської територіальної громади Коломийського району у одному з приватних обійсть був виявлений сказ у собаки.

У травні та жовтні 2021року зареєстровано по одному випадку сказу  в собак у різних господарів в м.Городенка на вулицях Богуна та Заводській.

Також  у листопаді 2021 виявлено лаболаторно підтверджений випадок сказу собаки у с.Острівець.

У травні 2021року був виялений сказ у собаки в с.Русів Снятинської ОТГ.

         Це свідчить про активну  циркуляцію вірусу сказу в природі і можливу передачу цього захворювання від диких тварин до свійських, а також до людини.

 Тому є необхідність ще раз нагадати про цю смертельно небезпечну вірусну інфекційну хворобу. Сказ(англійська назва рабієс)  або гідрофобія належить  до інфекційних захворювань збудником яких є вірус. Вірус сказу може вражати як тварин так і людей. Він  вражає  нервову тканину тварин і людей. Передається збудник сказу при укусі або ослюненні від хворої до здорової тварини або людини. Тому інкубаційний період може коливатися від 7 днів до 1 року, що залежить від місця укусу(ослинення). Наприклад якщо укус був у п’ятку, то інкубаційний період може бути до року, а якщо укус був в голову, то інкубаційний період скорочується до 7-11 днів. Вірус мігрує по нервовим шляхам в центральну нервову систему де викликає запалення мозку(енцефаліт), який закінчується смертю пацієнта.

     У тварин захворювання на сказ може проявляється насамперед зміною поведінки, спочатку тварина втрачає апетит, погано реагує на команди господаря, може роздирати рану в місці укусу, їсти неїстівні предмети. Потім тварина стає агресивною, втрачає страх, тікає з дому і нападає безпричинно на тварин і людей наносячи їм покуси. Період збудження може тривати 4-5 днів, а на 7-8 день хвороби тварина гине. 

   У людини захворювання на сказ починається з періоду передвісників, який проявляється онімінням в місці укусу, підвищеною збудливістю, підйомом температури тіла до 39-40 градусів за Цельсієм. Після цього  починається період збудження, який проявляється нападами задухи через спазми жувальних і дихальних м’язів. Людина не може пити воду, стає агресивною. Закінчується хвороба періодом паралічів з посиленим слиновиділенням. Сказ закінчується смертю хворого. У випадку сказу хворобу неможливо вилікувати, а її можна попередити шляхом введення в організм людини антирабічної вакцини. Тому, щоб уникнути захворюванню на сказ необхідно виконувати слідуючі умови:

  • Уникайте спілкування з дикими або бродячими свійськими хижими тваринами;
  • Якщо вас покусала(ослюнила) тварина то рану необхідно ретельно промити водою з милом і негайно звернутися до лікаря;

 

  • Тільки лікар вирішить чи необхідно вам проводити щеплення проти сказу та для профілактики правцю;
  • Якщо тварина яка нанесла укус відома то її не треба вбивати,  а необхідно інформувати ветеринарних працівників для встановлення за тваринною 11 денного спостереження.
  • При призначенні антирабічних щеплень необхідно отримати повний їх курс і дотримуватись режиму прописаного лікарем;
  • Домашніх собак і котів необхідно щепити проти сказу профілактично, особливо це стосується мисливських собак;
  • Якщо ви мисливець, то знімати шкіру забитих хижих тварин  і розробляти тушку необхідно з використанням засобів індивідуального захисту (гумові рукавиці, лицева маска, захисні окуляри). Ножі та інші інструменти після роботи треба ретельно промивати та дезінфікувати.

 

 Лікар епідеміолог

 Снятинського відділу 

 Коломийського районного відділу 

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                            С. Макаренко

Інші статті

Всі статті