"Грип та ГРВІ"

  • 105

 

З початку сезону грипу та ГРВІ 2022/2023 років, а саме з 3 жовтня до 11.12.2022 року на території Снятинської ОТГ на ГРВІ захворіло 694 жителі (показник на 100 тис населення 1889,51), з них 241 дитина до 17 років (34,8%). Серед захворілих дітей питома вага школярів  становить 69,7% (168 дітей). Жодного випадку грипу не зареєстровано.

Вакциновано проти грипу 264 жителі Снятинської громади.

Нагадую, що грип має симптоми, подібні до ознак інших гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ), але набагато небезпечніший. За перших симптомів звертайтеся до лікаря. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. До клінічних ознак грипу належать: раптовий початок, підвищення температури тіла до 380С і більше, біль голови, ломота у м’язах і суглобах, біль у горлі, кашель, в окремих випадках – блювання та пронос.

Щорічна вакцинація від грипу — це найкращий спосіб:

  • зменшити ризик захворіти на грип;
  • зменшити ризик серйозних ускладнень, госпіталізації та смерті.

Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною і ефективною.

Найкращий час для щеплення — напередодні грипозного сезону (у вересні). Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж усього сезону. Всупереч поширеному міфу, це не послаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу.

Особливо важливою вакцинація є для представників груп ризику, оскільки вона значно збільшує шанси цих людей запобігти смертельним наслідкам хвороби.

     До груп ризику належать:

  • люди віком 60 років і старше;
  • діти від 6 міс;
  • вагітні жінки;
  • люди з хронічними захворюваннями;
  • люди з професійної групи ризику (лікарі, вчителі, військові, продавці тощо).

Цим людям рекомендовано отримати щеплення проти грипу, аби уникнути тяжких ускладнень від захворювання, що можуть призводити до смерті.

Вже зараз на приватному ринку в аптеках українці можуть придбати такі вакцини:

  • ДЖІСІ ФЛЮ КВАДРИВАЛЕНТ, Корея; 
  • ВАКСІГРИП ТЕТРА, Франція.

Це означає, що ці вакцини пройшли реєстрацію та безпечні до використання!

Зверніть увагу, що коронавірусна інфекція, грип та інші ГРВІ — це вірусні хвороби, а тому не потребують лікування антибіотиками. Антибіотик не діє на віруси та призначений для лікування виключно бактеріальних інфекційних хвороб.

Пам’ятайте, що рішення щодо призначення антибіотиків приймається виключно лікарем на основі комплексної оцінки ризиків приєднання бактеріальної інфекції. Приймаючи антибіотики через затяжний кашель або нежить за рекомендацією сусіда — ви наражаєте себе на небезпеку розвитку побічних реакцій, у тому числі алергічних, токсичних і формування антимікробної резистентності.


Важливо пам’ятати, що вакцинація від грипу не захищає від COVID-19 і навпаки. А також враховувати, що згідно з останніми рекомендаціями Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) щодо поєднання вакцин — щеплення проти цих недуг можна робити в один день або з мінімальним інтервалом.
 

Бережіть себе та будьте здорові!  

 

 

 

Підготувала лікар-епідеміолог

Снятинського відділу

Коломийського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                         Олександра Томашовська  

Інші статті

Всі статті