Як уникнути харчових отруєнь під час святкування Нового року

  • 147

 

Головне Управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області інформує:

 Як уникнути харчових отруєнь під час святкування Нового року

 

В Україну прийшли довгоочікувані новорічні свята. На свята ми готуємо велику кількість різноманітних страв, а отже зростають ризики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, особливо серед дітей. 

 

У період святкування Нового року та Різдва Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській нагадує громадянам основні правила профілактики харчових отруєнь:

      •  не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

      •  закупку сировини для виготовлення страв, готових продуктів харчування проводити виключно при наявності на них супровідних документів, що засвідчують їх безпечність та якість, які повинні надаватися в місцях продажу продукції;

      •  перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування туалету, обов’язково мити руки з милом;

      •  під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;

      •  чітко дотримуватися технології приготування їжі та використовувати лише доброякісні продукти харчування;

      •  готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2 годин (особливо салати) при температурі +2°С - +6°С або, якщо страва готувалася заздалегідь – її слід перед вживанням перекип’ятити, просмажити, а не розігріти «до теплого»;

      •  не підлягають зберіганню готові заправлені страви, зокрема салати, заправляти їх необхідно перед вживанням;

      •  кондитерські вироби з масляним кремом зберігати при температурі +2°С -+6°С не більше 36 годин, із заварним кремом – не більше 6 годин;

      •  обов’язково звертати увагу на умови зберігання продуктів харчування та не допускати споживання продуктів у випадку закінчення терміну придатності або при найменшій підозрі щодо їх якості;

      •  не використовувати для виготовлення страв яйця домашньої водоплавної птиці та сметану, виготовлену в домашніх умовах;

      •  курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити, молоко перед споживанням – кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;

      •  свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте під проточною водою;

      •  не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;

      •  зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;

      •  важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв при зберіганні в холодильнику;

      •  не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні.

 

Завжди пам’ятайте: запобігати харчовим отруєнням значно легше, ніж їх лікувати!

 

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу. Наголошуємо: самолікування небезпечне!

 

Окрім того, уникайте масної їжі, великої кількості солодощів та алкогольних напоїв, оскільки все це провокує виникнення важких захворювань з боку шлунково-кишкового тракту та серцево-судинної системи.

 

Не готуйте багато страв, якщо немає можливості забезпечити належне зберігання продуктів харчування під час відключень електроенергії.

Фото без опису