ВШАНУЄМО ПАМ'ЯТЬ ГЕРОЇВ!

  • 443

Вони витримали – не витримав бетон!

Сьогодні, 16 січня, в Україні відзначають День пам’яті «кіборгів», які захищали Донецький аеропорт з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року. Протягом 242 днів з неймовірною стійкістю, відвагою та незламністю українські військовослужбовці, добровольці, медики та волонтери тримали оборону ДАПу. Схиляємо голови перед їхньою мужністю та нескореністю, великою любов’ю до України та її народу. Снятинщина, яка також має своїх «кіборгів», учасників оборони Донецького аеропорту, повсякчас дякує своїм захисникам, усім, хто захищав і продовжує захищати нашу державу від лютого ворога.

На дев'ятому році російсько-української війни ми дякуємо усім воїнам, усім, хто продовжує захищати кордони України, її незалежність і суверенітет.

Довідково: «кіборгами» нескорених оборонців Донецького летовища назвав сам ворог. Мовляв, тільки роботи здатні вистояти в таких нелюдських умовах. Перший бій між українськими оборонцями та проросійськими бойовиками за встановлення контролю над Донецьким аеропортом відбувся наприкінці травня 2014 року. Того дня окупанти відступили, зазнавши важких втрат і на кілька місяців відмовились від штурму летовища. Восени 2014-го бойові дії відновилися у значно більшому масштабі…За весь час оборони Донецького аеропорту загинуло понад 200 українських військових, близько 440 зазнали поранень. Багатьох із них відзначено державними нагородами, деяких, на жаль, посмертно.

Про величезний саможертовний подвиг українських кіборгів зняті художні та документальні фільми, написані книги. Це унікальний приклад громадянської відваги і готовності віддати життя за рідну державу.

16 січня з ініціативи самих «кіборгів», які пройшли через 242-денне пекло, відзначається День захисників ДАПу та вшановується пам’ять загиблих побратимів. Запекла боротьба за невеликий клаптик української землі, форпост українських кіборгів став символом української мужності, оплотом українського духу.

Вшануємо пам'ять героїв!