Пам'ятаймо про Крути

  • 544

 Сто п'ять років тому, 29 січня 1918 року, відбувся нерівний бій під Крутами. Тоді триста молодих студентів і курсантів стримали наступ на Київ чотиритисячної армії більшовиків. Так народжувалась Незалежна Українська держава, скроплена молодою гарячою кров’ю…

У цей день українці вшановують події, коли юні захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху — бій під Крутами, що на Чернігівщині. Молоді юнаки за покликом серця, відстоюючи право українського народу жити у власній державі, вступили у нерівний  бій із більшовицькими військами. 

Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога на два дні. За кілька тижнів після бою під Крутами М. Грушевський писав: “Недаремно пролилася кров тисяч українських інтелігентів та молоді, коли вона принесла духовне визволення від найтяжчого і найшкідливішого московського ярма: добровільно прийнятого духовного закріпачення!”  

 Не забуваймо про цей історичний урок, який вражає своєю величчю і трагізмом. Сьогодні, на дев'ятому році російсько-української війни ця подія перегукується  із буремними подіями в новітній історії нашого народу.

 Пам’ятаймо про подвиг Героїв Крут, цінуймо  відвагу сучасних захисників Української державності та нашої незалежності. Вічна їм честь, шана і слава у віках, у наших щоденних діях і вчинках, своїй праці задля розвою і зміцнення нашої держави.

Слава Україні! Героям Слава!

Фото без опису