Цукор-користь та шкода нашого організму

  • 2653

        

Цукор - це з'єднання фруктози та глюкози, які створюють сахарозу. Коричневий цукор - це той же звичайний білий, але з додаванням патоки, яка додає відтінок і присмак.

Сахароза в травному тракті швидко починає впливати на тканини та органи, а при попаданні в кровоносну систему вона швидко розноситься по всьому тілу,вона отримує доступ до клітин і стає джерелом енергії, також  використовується в приготуванні страв, додається в напої та випічку. А ще вони є в продуктах харчування, які ми регулярно купуємо в супермаркетах

 Для організму людини важлива глюкоза адже майже 80% витрат нашої енергії відбувається завдяки їй. 

Користь цукру

В нормованих кількостях цукор приносить користь!

По-перше, цукор забезпечує підтримуючу функцію печінки, очищаючи її від токсичних речовин. Глюкоза, в свою чергу, відіграє захисну роль в життєдіяльності печінки.

По-друге, цукор безпосередньо впливає на настрій людини. При його прийомі збільшується викид серотоніну, який також є складовим гормону щастя. При збільшеному викиді серотоніну людина відчуває прилив сил і знижується стрес.

По-третє, цукор дуже корисний як профілактичний засіб для суглобів. Така патологія, як артрит, найчастіше зустрічається у людей, які відмовляються від вживання цукру.Клінічні дослідження доводять, що цукор виконує допоміжну функцію в роботі селезінки. Глюкоза допомагає розчинити шкідливі й токсичні речовини, які взаємодіють з селезінкою.

Також варто відзначити, що цукор допомагає забезпечити мозок енергією і поживними речовинами. При стабільному вживанні цукру тривалість життя людини збільшується.Крім цього, цукор впливає на метаболізм, оскільки глюкоза присутня у всіх процесах поживних обмінів.

Шкода цукру

 Викид дофаміну і звикання. Цукор провокує надмірне виробництво дофаміну. І цей процес схожий на дію наркотиків. Різкий стрибок глюкози в мозку викликає потребу в додатковій дозі, при чому цей заклик мозок не відрізняє від реального голоду.

Цукор сприяє почуттю комфорту, захищеності та розслаблення. Ця реакція організму з'являється ще в дитинстві - через звикання до натурального цукру з молока матері.Що дуже небезпечно: постійно провокуючи викид ендорфінів солодощами, ми доводимо організм до того, що він перестає відтворювати їх самостійно. А це загрожує перепадами настрою, дратівливістю, агресивністю - симптоми з'являються майже відразу ж, як тільки організму починає не вистачати цукру для вироблення ендорфінів.

Добова норма цукру в день

-для жінок -до 24грам цукру в день,що дорівнює 5 чайним ложкам

-чоловікам-до 36 грам,що дорівнює 7чайним ложкам цукру.

Вплив на органи. Цукор негативно впливає на життєво важливі органи людини - вимиває вітаміни групи B, порушує баланс фосфору і кальцію, виникають проблеми з серцем, нирками, підшлунковою залозою та іншими органами. Стійкість імунітету теж залежить від рівня цукру в крові.

 Запальний процес. Цукор є причиною багатьох запальних процесів в організмі. Якщо у вас часті головні болі, недолік енергії, поганий сон, висипання на обличчі, жирний блиск шкіри й проблеми з волоссям - спробуйте виключити або хоча б зменшити кількість цукру в раціоні.

Зменшення енергії. Здається, що шоколадка або батончик допоможуть протриматися до обіду, вгамують голод і додадуть сили. Але насправді, цей приплив сил тимчасовий. Через цукор виникає нестача вітаміну В1, а це не дозволяє засвоюватися їжі. А значить організм не отримає потрібну дозу поживних речовин.

Зайва вага. Надмірне вживання цукру стає причиною появи зайвої ваги. Ми стимулюємо організм солодким, цукор відкладається в печінці у формі глікогену - запасного джерела енергії. Синтезувати в глікоген весь обсяг цукру, який людина вживає щодня, неможливо. Тому він починає трансформуватися в жири.

Швидше за все цей процес стає помітний на животі, стегнах і щоках. Прискорити цей процес може вживання не просто цукру, а в поєднанні з жирами - тортики, булочки, печиво. Порція цукру і жиру швидко перетворюється в зайві сантиметри. І швидкі вуглеводи різко підвищують рівень цукру в крові, провокуючи сильний викид інсуліну, а він - перетворює отримані калорії в жир.

Старіння шкіри. Цукор допомагає прискорити процес старіння шкіри - надлишок цукру прикріплюється до білків в кровотоку та створює шкідливі молекули (AGE). Ці молекули старять вашу шкіру, вони пошкоджують колаген і еластин - білкові волокна, які допомагають зберігати шкіру пружною і молодою.

Псування зубів. Всі, напевно, з дитинства, закочували очі від слів батьків, що цукор псує зуби. Але батьки мають рацію - цукор дійсно руйнує зуби. І бактерії, які викликають карієс, люблять солодке. А залишки солодкого застряють в ваших зубах.

  Отож,вживайте цукор в міру та будьте здорові!

Фельдшер санітарний                                    Антоніна МИЦАК

Снятинського відділу

Коломийського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

 

 

Інші статті

Всі статті