Медичний огляд працівників право чи обов’язок?

  • 102

 

При прийнятті на роботу або в процесі трудової діяльності працівник повинен проходити медичний огляд.

Що таке медичний огляд? Які його види?

Медичний огляд – це комплекс медичних втручань, що проводяться з метою виявлення патологічних станів, захворювань і факторів ризику їх розвитку.

Проведення медогляду має на меті дати оцінку стану здоров’я певних категорій осіб, визначити стан здоров’я працівників та можливість виконання ним відповідних трудових обов’язків, а також попередити виникнення та розповсюдження інфекцій.

Найбільш відповідальне відношення до проходження профілактичних медичних оглядів працівників закладів освіти, які дбають про своє здоров’я та здоров’я наших дітей.

Проте працівники закладів громадського харчування (ресторани, кафе, бари, їдальні), торгівлі (магазини, ринки), харчової промисловості (пекарні, птахофабрики та інші) не проходять  медичні огляди, що є порушенням вимог діючого законодавства та може сприяти розповсюдженню інфекційних захворювань серед населення.

На даний час, на період дії воєнного стану, не прийнято жодного документа, згідно якого дозволялося би залучення до роботи працівника без проходження медичного огляду.

Відповідно до законодавства (постанова Кабінету Міністерства України № 559 від 23.05.2001 року, наказ МОЗ України № 280 від 23.07.2002 року (зі змінами, внесеними наказом МОЗ України № 15 від 21.02.2013 року), наказ МОЗ України № 246 від 01.05.2007 року тощо), є певні категорії працівників, види діяльності та перелік професій для яких проходження медичного огляду є обов’язковим.

Розглянемо основні види медичних оглядів:

  • Попередні медичні огляди ( при прийнятті на роботу для визначення стану здоров’я працівника та виявлення професійних захворювань, які могли виникати раніше на попередніх роботах);
  • Періодичні медичні огляди ( проводяться протягом трудової діяльності з метою виявлення ранніх ознак гострих і хронічних професійних захворювань; забезпечення спостереження за станом здоров’я працівників в умовах дії шкідливих та небезпечних виробничих факторів; вирішення питання щодо можливості працівників продовжувати роботу);
  • Позачергові медичні огляди ( проводяться за ініціативою роботодавця або працівника);

Отже, в котре нагадуємо, відповідно до законодавства України, працівник зобов’язаний проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди. А роботодавець зобов’язаний забезпечити організацію відповідних медичних оглядів.

Таким чином, медичні огляди є обов’язковою законодавчою умовою, дотримання якої дає право роботодавцю допустити працівника до виконання його трудових обов’язків, а працівнику дає право виконувати свою роботу.

 

 

Завідувачка відділення епідеміологічного

нагляду (спостереження) та профілактики

неінфекційних захворювань

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»

            Галина МАКАРЕНКО

Інші статті

Всі статті