Все, що потрібно знати про ботулізм

  • 91

 

За результатами розслідування випадків ботулізму в Україні у 2022 році встановлено, що 24 випадки з 29 постраждалими пов’язані з вживанням консервації домашнього приготування (м’ясні консерви – 18 випадків із 21 постраждалим, овочеві – 4 випадків із 5 постраждалими та рибні – 2 випадки з 3 постраждалими), 20 випадків ( 21 постраждалий) пов’язано із в’яленою, жареною рибою (15 випадків із 16 постраждалими – домашнього приготування, 4 – придбано в місцях стихійного торгівлі, 1 – невідомого походження).

Нагадуємо, що ботулізм – важке небезпечне токсикоінфекційне захворювання при якому вражається нервова система аж до м’язового і дихального паралічу. Головною причиною смерті хворих на ботулізм є дихальна недостатність.

Збудник ботулізму – бактерії клостридії, які в 95% випадків потрапляють до організму з їжею. Ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо). Це можуть бути продукти і домашнього приготування, і вироблені у промислових умовах.

Чи можна помітити збудника ботулізму в продуктах?

«На око» виявити небезпечний  з точки зору ботулізму продукт неможливо. Практично всі харчові продукти містять спорові або вегетативні форми бактерій – збудників ботулізму. Щоб вони були знищені, м'ясо або риба повинні пройти спеціальну обробку. У промисловому виробництві це питання успішно вирішується. На домашній кухні дуже складно досягти ідеальних умов приготування.

До ранніх ознак ботулізму відносяться – слабкість, швидка стомлюваність, запаморочення, блідість шкіри, сухість у роті, блювання, здуття живота, порушення травлення, порушення травлення, затуманення зору. Ці симптоми викликані токсинами які виробляє бактерія – збудник ботулізму.

Шановні мешканці вкотре вас попереджаємо:

1. Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму.

Це:

  • роздуті банки;
  • банки зі здутими кришками;
  • банки, з яких щось витікає;
  • не щільно закриті банки;
  •  банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.

2. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.

3. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.

4. Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.

5. Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.

 

Бережіть своє здоров’я, здоров’я близьких. Прислухайтесь до вищевказаних порад.

 

 

Фельдшер санітарний відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ «

Наталія САВЧЕНКО