Туберкульоз виліковний і його можна попередити!

  • 73

 

Туберкульоз є однією з найактуальніших соціально-політичних та медичних проблем сучасного суспільства у світовому вимірі. Ситуація із захворюваністю на туберкульоз та підхід до цієї проблеми з боку влади будь-якої держави завжди були індикатором її соціального благополуччя.
Ще до війни Україна мала один із найвищих показників захворюваності на туберкульоз та ВІЛ у Східній Європі та Центральній Азії. За даними Центру медичної статистики МОЗ України, в Україні за 2021 рік кількість уперше зареєстрованих захворювань на ТБ, включно з його рецидивами, становила 18 241, що на 3,6% більше показника 2020 року (17 593 населення). Захворюваність на ТБ серед дітей від 0 до 14 років збільшилася на 22,8% — з 377 до 463.

Україна входить до 30 країн світу, у яких особливо поширений мультирезистентний туберкульоз, від якого не допомагають наявні ліки.

Захворюваність на активний туберкульоз органів дихання серед мешканців Снятинської громади в 2022 знизилась на 54,4% – зареєстровано 5 випадків проти 11 в 2021 році. Показники на 100 000 населення становлять відповідно 12,20 та 26,86.

Виявляємість бактеріальним туберкульозом знизилась в два рази – бактеріологічно підтверджено 5 випадків ВДТБ (вперше дiагностований туберкульоз) проти 100 в 2021 році. Показники на 100 000 населення становлять відповідно 12,20 та 24,41. В 2022 році зареєстровано 1 випадок захворювання на туберкульоз у підлітка проти жодного в 2021 році.

Декілька фактів про туберкульоз:

● В однієї з десяти осіб, інфікованих збудником TБ, протягом життя розвивається активна форма TБ. Для осіб з ВІЛ цей ризик значно вищий.

● ТБ і ВІЛ – «смертельний тандем», в якому одне захворювання прискорює перебіг іншого. Саме туберкульоз є основним вбивцею людей, заражених ВІЛ. Понад 30% ВІЛ-інфікованих хворіють на туберкульоз і близько 40% із них помирає від цієї недуги.

● Кожен нелікований хворий на активну форму туберкульозу здатен заразити 10-15 людей протягом року.

● Туберкульоз не розрізняє соціального статусу і однаково небезпечний для всіх!

Збудником туберкульозу є бактерія (Mycobacterium tuberculosis), яка найчастіше вражає легені. Збудник туберкульозу має здатність уражати всі органи – кістки, суглоби, гортань, очі, шкіру, нирки, кишечник тощо. Туберкульоз поширюється від людини до людини через повітря: при кашлі, чханні або відхаркуванні люди з легеневим туберкульозом виділяють в повітря бактерії. Для інфікування людині досить вдихнути лише незначну кількість таких бактерій.

Існує низка факторів, які сприяють захворюванню на туберкульоз: алкоголізм, наркоманія, куріння, харчування з недостатньою кількістю білків, вітамінів, важкі фізичні та психічні навантаження, хронічний стрес, цукровий діабет, виразкова хвороба 12-палої кишки, ВІЛ-інфекція.

Коли у людини розвивається активний туберкульоз (хвороба), симптоми (кашель, субфебрильна температура, нічний піт, втрата ваги та ін.) можуть бути помірними протягом багатьох місяців. Це може призводити до відтермінування звернення за медичною допомогою і до передачі бактерій іншим людям.

При наявності одного або кількох із вищезазначених симптомів необхідно якомога швидше звернутись до лікаря, не займатися самолікуванням!!!

Найдієвішим методом специфічної профілактики туберкульозу у дітей є щеплення вакциною БЦЖ, яке здійснюється в пологовому будинку здоровим доношеним новонародженим дітям на 3-5 день життя.

Важливо! Велике значення для раннього виявлення хворих на туберкульоз має проведення профілактичних флюорографічних оглядів. Своєчасне виявлення туберкульозу має, також, велике епідеміологічне значення, тому що після встановлення діагнозу хворому негайно призначають лікування і поширення інфекції зводиться до мінімуму через 6-8 тижнів після початку лікування, хворі швидко стають незаразними і в кінцевому результаті виліковуються.

 

 

 

Підготувала лікар-епідеміолог

Снятинського відділу

Коломийського РВ

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»    Олександра Томашовська