Допомогли поновити строки для прийняття спадщини

  • 624

Однією з найпоширеніших проблем з яких клієнти звертаються для отримання правових консультацій є спадкові питання, а саме визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Саме з таким питанням до сектору «Снятинське бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Коломийського місцевого центру з надання БВПД звернувся Онуфрій, який є особою з інвалідністю.

Чоловік розповів, що він змушений був виїхати за межі України на роботу та у той час в його сім’ї сталося горе – його мати померла. Онуфрій доглядав свою матір та підтримував її фінансово, оскільки був єдиним сином. Після її смерті залишилась спадщина, а саме земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства. Складні умови праці й тривале відрядження стали  причиною пропуску встановленого законом шестимісячного терміну з яким особа повинна звернутися до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини.

 

Довідково! Відповідно до ч. 1 ст. 1269 Цивільного кодексу України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

 

Після приїзду додому Онуфрія, ним була подана заява до нотаріуса -  проте клієнт отримав відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті матері у зв’язку з пропущеним строком на прийняття спадщини.

 

Довідково! Відповідно до п. ст. 1272 Цивільного кодексу України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини.

 

Враховуючи складність справи представляти інтереси доручено Вікторії Лазаренко-Гаїна  завідувачу сектору «Снятинське бюро правової допомоги». Юристка зібрала необхідні документи та склала позовну заяву щодо визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

 

Суд, проаналізувавши обставини встановлені в судовому засіданні та зібрані докази вважає, що позов підставний і підлягає до задоволення, оскільки в судовому засіданні встановлено, що позивач пропустив строк на подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, а тому йому слід визначити додатковий строк для подання заяви в один місяць.

 

За результатами розгляду справи Снятинським районним судом Івано-Франківської області позов задоволено -  https://reyestr.court.gov.ua/Review/105432904

 

Фото без опису