Алергія на цитрусові

  • 67

 

Весна – період авітамінозу, тому ми намагаємося більше вживати фруктів, які наявні в торгівельній мережі. А це - апельсини, лимони, мандарини, грейпфрути та інші, які здатні спричинити важкі алергічні реакції, у т.ч. анафілактичний шок.

Симптоми алергії на цитрусові

Алергени цитрусових можуть викликати такі типи алергії:

  • харчова – проявляється блювотою, гастроезофагеальним рефлюксом, діареєю, закрепом, синдромом оральної алергії, запаленням кишківника, еозинофільним езофагітом або гастритом, дитячими коліками, закладеністю носа, чханням, свербежем у носі тощо.
  • контактна – виникає відразу після вживання цитрусових або вичавленого з нього соку. Симптоми: поколювання і першіння губ, язика, горла; почервоніння та набряк губ і ясен; почервоніння та свербіж шкіри рук.

Алергія на цитрусові може спричинити системну реакцію організму – анафілактичний шок. 

Причини алергії на цитрусові

Алергічна реакція виникає через те, що наша імунна система помилково захищає організм від речовин, які зазвичай не становлять загрози (алергенів). Коли наша імунна система реагує на алерген, вона спричиняє алергічну реакцію. Алергічні реакції на цитрусові іноді спостерігаються в людей, які страждають на алергію на пилок. В інших людей може виникнути алергічна реакція після контакту зі шкіркою цитрусових. Алергічні реакції також можуть бути викликані насінням цитрусових.

Чи можна їсти цитрусові під час вагітності або годуючим мамам?

Можна, щоправда, лише тоді, якщо у мами та дитини немає алергії на цитрусові. 

Людям з алергією на цитрусові слід утриматися від вживання: лимонів, лаймів, мандаринів, грейпфрутів, апельсинів. Окрім того, варто бути обережними під час вживання: соків та лимонадів, морозива, ароматизованих йогуртів, трав'яних чаїв, соусів, коктейлів, цукерок, цукатів, печива тощо. Адже вони теж можуть містити частинки цитрусових.

Якщо у вас алергічна реакція, зверніться до сімейного лікаря за рекомендаціями. 

Нагадуємо, що всі фрукти, овочі перед вживанням необхідно ретельно мити під протічною водою, тому що, крім алергії можна захворіти ще й гострою кишковою інфекцією.

Бережіть себе та близьких.