Менінгококова інфекція та її профілактика

  • 414

 

Менінгококова інфекція викликається бактерією Neisseria meningitidis, що може призвести до серйозного зараження крові під назвою менінгококова септицемія. Коли оболонки головного та спинного мозку інфікуються, це називається менінгококовим менінгітом. До рідкісних форм захворювання належать септичний артрит, пневмонія і кон’юнктивіт.

Небезпека інфекції полягає в тому, що вона може мати дуже швидкий, блискавичний розвиток важких форм з високим ризиком летального результату. У такому випадку від різкого підвищення температури, висипань – аж до ураження головного мозку, цілого організму, сильної інтоксикації та загибелі хворого – може минути лише одна доба.

Такий блискавичний варіант менінгококцемії нещодавно зареєстрували на Волині у підлітка, який, на жаль, закінчився смертю.

Джерелом менінгококової інфекції є хвора людина та здорові бактеріоносії. В епідеміологічному відношенні найнебезпечніші особи, які хворіють на менінгококовий назофарингіт. Тривалість виділення ними збудника становить 3–4 тиж. Хворі з іншими клінічними формами інфекції заразні лише в тих випадках, коли на слизовій носоглотки є менінгокки. Здорове носійство може тривати 2–6 тиж. Воно частіше трапляється в осіб із хронічними запальними змінами в носоглотці. На щастя, менінгокок дуже нестійкий в умовах зовнішнього середовища. Інфікування відбувається повітряно-крапельним шляхом при дуже тісному (на відстані до 50 см) і тривалому контакті. Відомо, що на 1 хворого припадає до 2000 та більше здорових носіїв.

Для даного захворювання  характерна сезонність, максимум захворювань припадає на лютий – квітень, коли найбільша скупченість людей у приміщеннях та створюються умови для тривалого зберігання збудника у повітрі.

Хворіють на менінгококову інфекцію люди різного віку, найчастіше діти до 10 років. Менінгококова інфекція належить до некерованих інфекцій та може викликати як спорадичні випадки захворювання, так і епідемічні спалахи.

    Інкубаційний період коливається від 2 до 10 днів, у середньому він становить 3–4 дні.

Розрізняють локалізовані та генералізовані форми менінгококової інфекції. Локалізовані: безсимптомне менінгококове носійство; менінгококовий назофарингіт. Генералізовані: менінгококцемія (менінгококовий сепсис); менінгіт (запалення оболонок мозку); менінгоенцефаліт (запалення і оболонок і речовини мозку); змішана форма (поєднання менінгококцемії та менінгіту). Безсимптомне менінгококоносійство – найчастіша форма захворювання (розвивається у 99,5% всіх інфікованих). Частіше спостерігається у дорослих. Стан не проявляється ніякими ознаками, і людина не знає про своє інфікування. 

Основною і найбільш характерною ознакою менінгококового сепсису є висип. Проявляється він вже в першу добу хвороби, рідше на другу. Чим раніше від початку хворобливого процесу з'являється висип, тим важчий перебіг і прогноз хвороби. Найчастіше він локалізується на стегнах, гомілках, внизу живота, на сідницях. Поширюється висип швидко, буквально «росте на очах». Поява висипань на обличчі свідчить про тяжкість процесу. Це несприятлива прогностична ознака. Розмір висипу може бути різним: від дрібноточкових крововиливів до великих неправильної («зірчастої») форми елементів багряно-синюшного кольору. Дрібноточкові висипання тримаються 3-4 дні, пігментуются і зникають.

         При появі перших ознак захворювання найважливішим є вчасно звернутись по медичну допомогу. «Вчасно» – це ПЕРШИЙ день захворювання, особливо якщо температура тіла підвищується на очах, виникають сильні м’язові болі й з’являється будь-який висип в будь-яких місцях; або – при будь-які температурі тіла якщо ви, ваша дитина, чи член сім’ї нещодавно перенесли яке не будь респіраторне захворювання це є приводом для негайного звернення за екстреною медичною допомогою (швидка допомога).

Неспецифічна профілактика включає виявлення, ізоляцію хворих і носіїв, санацію останніх.

      Специфічну профілактику проводять полісахаридними вакцинами – двухвалентними (серогрупи А і С), трьохвалентними (серогрупи А, С і W135), чотирьохвалентними (серогрупи А, С, Y, W135); в нашій країні доступна чотирьохвалентна «Менактра», застосовують її з 9 місяців.

В Україні щеплення від менінгококової інфекції належить до рекомендованих. Тобто вакцинуватися можна власним коштом.

            Слідкуйте за своїм здоров’ям та будьте здорові!

 

 

 

 

 

 

Підготувала лікар-епідеміолог

Снятинського відділу

Коломийського РВ

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                  Олександра Томашовська

Інші статті

Всі статті