На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми

  • 190

 

За результатами щоденного моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями  Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, в місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не відзначалося.

За результатами аналізу вимірювань, природний радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно безпечним.

Показник потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на території міста Івано-Франківська станом на 10 березня 2023 року становить 0,10 мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї території природний фон. 

Крім того фахівцями Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби здійснюється лабораторний контроль радіологічних показників у харчових продуктах:

● на агропродовольчих ринках:

-  овочі (середній вміст Cs – 28,64-32,11 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));

-  фрукти (середній вміст Cs – 38,62-56,23 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));

-  гриби сухі (середній вміст Cs – 665,45 Бк/кг (при нормі 2500 Бк/кг)).

на промисловому виробництві харчових продуктів:

-  м'ясо яловичини (середній вміст Cs – 2,57-3,45 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), St – 2,51-3,96 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));

-  м'ясо птиці (середній вміст Cs – 2,33-3,10 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), St – 2,05-4,7 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));

-  кукурудза (середній вміст Cs – 4,45 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St – 2,8 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг)).