Спалювати сміття – шкідливо.

  • 324

 

Навесні люди приводять до ладу свої обійстя, при цьому спалюючи торішнє листя, траву, сміття. Спалення осіннього листя, сухої рослинності, побутового сміття вже стало «доброю» звичкою майже кожного. Але чи замислювалися ми над тим, яким повітрям ми потім дихаємо? В пік весняних палінь повітря в містах і селах стає важким і гірким.

Проблема полягає в тому, що разом з листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття: одноразовий посуд, пакети, пляшки, пластмасові дитячі іграшки, уламки меблів оброблені лаками – фарбами та інше, що суттєво посилює забруднення атмосфери. Дим від горіння сухої трави, листя та побутового сміття містить отруйні речовини: сполуки свинцю, ртуті та інших важких металів, канцерогенну сажу й окис сірки та до 75 інших потенційно небезпечних для людини хімічних речовин.

Дихаючи таким повітрям знижується імунітет людини, посилюється перебіг хронічних, серцево – судинних захворювань, вражаються дихальні шляхи, сприяє розвитку онкологічних та алергічних захворювань. Особливо це відчувають люди, які хворіють бронхітом, бронхіальною астмою, ринітом чи тонзилітом.

Слід пам’ятати, що спалювання сміття заборонено законодавчими актами, а порушники притягаються до адміністративної відповідальності.

Тому необхідно такі відходи, як картон, всі види пластмаси, включаючи пластмасові пляшки та пакети, гуму, здавати у пункти вторинної переробки сировини. На вивіз іншого побутового сміття заключати договори з підприємствами, які займаються вивезенням твердих побутових відходів.

Інші статті

Всі статті