«Поради садівникам»

  • 370

 

Наш Покутський край славний не тільки високими врожаями сільськогосподарських полів , але й «Покутським яблуком».

Погодньо-кліматичні умови цьогорічної весни дають можливість зробити належний догляд за садами, саме зараз.

Як відомо, що плодовим деревам завдають  шкоди більше, ніж 130 видів шкідливих організмів. значна частина зимуючих стадій  яких знаходиться на деревах.Тому правильний і своєчасний вибір захисних міроприємств є головним мірилом успіхів восени.

Які ж обов»язкові заходи в саду проводяться ранньою весною ?

Це правильне формування крони дерева (обрізка) та при середньо- добовій температурі повітря +5 градусів- обмивка  багаторічних насаджень » Препаратом

30 В або 30 Д» в розрахунку по 40 л препарату на га, обприскування дерев  фунгіцидом «Бордо МК»-15-18 кг/га або «Айрон» (залізний купорос), який високоефективний  проти мохів і лишайників.

Слід  зазначити, що внаслідок довготривалої високої вологості  повітря і грунту восени і впродовж зими  значна частина  кори дерев незалежно від породи  покрита жовтим нальотом мохів і лишайників .

 Це основні методи боротьби із зимуючими стадіями шкідників і хвороб.

Особливістю захисту в садівництві . де основна частина продукції використовується у свіжому вигляді – є  її екологічна безпечність. Сучасний захист рослин розвивається на основі використання високоефективних хімічних препаратів проти шкідників і хвороб при  максимальному збереженні корисної ентомофауни . особливо бджіл і найменшим впливом на навколишнє середовище.

На сьогоднішній день ринок пестицидів пропонує новітні препарати з принципово новим механізмом впливу , більш тривалим періодом дії на шкідливі організми  та в декілька разів менш токсичні для людей і довкілля.Це, наприклад,

Інсектициди ; біскайя, каліпсо, моспілан та люфокс.

У фазу «набухання бруньок» та »розпускання бруньок» обприскування дерев проти квіткоїдів, попелиць, мідяниць, яблуневої молі та проти хвороб - баковою сумішшю одним із інсектицидів ; актара, деціс f люкс, карате, конфідор і інші дозволені «Переліком...» , додаючи  дозволені фунгіциди ;хорус , блу бордо,  медян екстра та інші.

При роботі з хімічними засобами захисту рослин необхідно суворо дотримуватися

правил техніки безпеки і санітарних правил та діяти згідно інструкцій , які надаються  відповідно до кожного препарату.

Наступні рекомендації щодо захисту  багаторічних насаджень , будуть надаватися у відповідності до фази  розвитку плодових дерев.

 

 

Головний спеціаліст 

Управління фітосанітарної безпеки

ГУ ДПСС в Івано-Франківській обл..                                          Іванна Пупенко