Управління фітосанітарної безпеки інформує:

  • 341

Протруювання насіння   –   основний захід

                                                          для контролю хвороб

 

Важливим етапом підготовки до посіву є - протруювання насіння, по-скільки урожай завжди починається з якісного та здорового насіння, якому забезпечили гарні умови для проростання та захист від хвороб на ранніх етапах росту і розвитку. Це істина, про яку знає кожен аграрій.

Майже щорічно ми спостерігаємо спалахи по деяких хворобах і щороку ситуація різна, наприклад ураження посівів борошнистою росою, септоріозом, альтернаріозом, фузаріозом та іншими хворобами.   На зернових розвивається дуже багато хвороб, збудники яких зберігаються як на поверхні, так і всередині насінини (тверда та летюча сажка та інші захворювання викликані фузаріозними грибами), а також в грунті, на рослинних рештках, падалиці та злакових бур’янах.  Всі вони можуть стати джерелом ураження хворобами на ранніх стадіях розвитку. Ці хвороби можуть спричинити різний рівень втрати врожаю, а іноді і повну загибель посіву. У зв'язку з цим, необхідно особливо ретельно підійти до вибору протруйника насіння, здатного забезпечити надійний захист посівів зернових культур у весняний період.

Грибні хвороби ярих зернових, що передаються насінням та переносяться ґрунтом і рослинними рештками, ефективно контролюються шляхом посіву якісного насіння, обробленого фунгіцидами, саме тому застосування якісних протруйників, в системі захисту є незамінним та обов’язковим заходом у технології вирощування зернових культур. Тому фунгіцидний протруйник повинен забезпечувати контроль широкого спектру хвороб насіння та сходів. Перевагою буде наявність кількох діючих речовин, які мають різні механізми дії, це дозволить контролювати та захистити насіння і сходи від збудників хвороб з різних родин та досягнути високих рівнів урожайності.

Тому, рекомендуємо   застосовувати  препарати  для  передпосівного  протруювання   насінневого  матеріалу ярих зернових культур, дозволені, згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».  Для підвищення енергії проростання та польової схожості насіння, при протруюванні до робочого розчину можна додавати регулятори росту рослин (макроелементи та мікроелементи). Слід пам’ятати, що за тривалого використання одних і тих же протруйників, патогени набувають резистентності до них. Тому протруйники слід чергувати.

Крім вибору протруйника, не менш важливим фактором є якість протруювання, яка характеризується наступними показниками:

- ступінь протруювання. Посівний матеріал повинен мати певну кількість протруйника, норма повинна бути чітко витримана.

-   рівномірний розподіл протруйника на посівному матеріалі. Він повинен бути таким, щоб кожне зерно отримало однакову його кількість, водночас його розподіл по поверхні має бути рівномірним, має утворювати на поверхні насінини стійку плівку, яка попереджає утворення пестицидного пилу при роботі з обробленим насінням.

- високий рівень прилипання. Вся доза нанесеної діючої речовини повинна залишатись на зерні після механічного впливу: затарювання, транспортування і сівба.

- текучість посівного матеріалу. Після проведення протруювання посівний матеріал повинен зберегти текучість (сипучість).

 

 При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватися регламентів застосування засобів захисту рослин та загальноприйнятих  санітарних правил техніки безпеки та гігієнічних норм, а також допускати до робіт з пестицидами осіб, які пройшли спеціальну підготовку з питань безпечного проведення  робіт з пестицидами і агрохімікати та мають відповідні посвідчення та допуски до роботи.

Фото без опису