Що варто знати про аскаридоз.

  • 135

 

Аскаридоз – поширене захворювання з групи гельмінтозів. Аскариди відносяться до геогельмінтів, тобто в циклі їх розвитку обов’язковим етапом є перебування у зовнішньому середовищі. Лише пройшовши етап розвитку у землі, за умови достатньої вологості, доступу кисню, оптимальної температури близько 24° С, в яйці формується личинка. А через 10-12 днів личинка линяє і перетворюється в інвазивну форму, яка при помірній температурі живе близько 6 місяців.
Людина – кінцевий господар аскариди. Заражається при ковтанні зрілого яйця, що містить личинку, переважно разом із забрудненими овочами, ягодами, фруктами, а також від домашніх тварин.
Через кілька годин після потрапляння зрілого яйця аскариди в організм, в тонкому кишечнику утворюються личинки, які активно проникають через оболонку кишківника у кров. З током крові личинки потрапляють у печінку та легені, звідти в бронхи, трахею, а потім, при відкашлюванні, з мокротою у глотку, і, нарешті у шлунково-кишковий тракт. Весь період міграції личинок триває близько двох тижнів. Кінцевим пунктом аскарид є тонкий кишківник, де вони розвиваються у дорослих особин. Існування і розвиток аскарид в кишечнику триває близько 1 року, після чого вони гинуть.
Аскаридоз проявляється загальною інтоксикацією організму та ураженням травної, нервової систем.   
Клінічні прояви аскаридозу залежать від інтенсивності інвазії та локалізації паразитів. Часто хворі відзначають зміну апетиту, зазвичай зниження його, нудоту, блювання, переймоподібний біль у животі (коло пупка або в правій здухвинній ділянці). У деяких хворих буває діарея, в інших — запори.  З боку центральної нервової системи при аскаридозі звичайні головний біль, запаморочення, підвищена стомлюваність, зниження розумової концентрації та уваги. Спостерігають неспокійний сон.

У профілактиці аскаридозу велике значення має санітарний благоустрій населених місць. В першу чергу, потрібно стежити, щоб ґрунт присадибних ділянок та дворів, а також дитячі майданчики та пісочниці не забруднювались фекаліями людей і тварин. Крім того, яйця аскарид дуже чутливі до прямих ультрафіолетових променів – сонце для них шкідливе. Тому пісок у дитячих пісочницях слід щодня розпушувати, переміщаючи нижні шари вгору, під прямі ультрафіолетові промені. Місця загального користування, куди собаки і коти мають доступ, повинні бути огороджені від дитячих майданчиків.

Зелень, овочі, ягоди та фрукти, які вживаються в їжу сирими, необхідно ретельно мити у протічній воді, а також ошпарювати окропом. Слід наполегливо привчати дітей з раннього віку мити руки перед їдою, після відвідування туалету та контактування з тваринами. Потрібно також боротися зі шкідливою звичкою дітей брати пальці в рот. Привчайте дітей до дотримання елементарних гігієнічних правил.

Профілактичне та діагностичне обстеження на аскаридоз можна пройти  на платній основі в Снятинському відділі Коломийського районного відділу, за адресою м. Снятин, вул. Кобринських, 20, мікробіологічна лабораторія. Так, при зверненні громадян для проведення лабораторного дослідження біоматеріалу на наявність яєць гельмінтів за січень-лютий 2023 року було виявлено 55% інвазованих. Бережіть здоров’я своє та своєї  родини.

 

Завідувач мікробіологічної лабораторії 

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

ДУ «Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»

                                                                                                                                Добра Н.М.

 

Інші статті

Всі статті