Проєкт пробаційної програми «Подолання домашнього насильства»

  • 557

 

Пробаційна програма – програма, що призначається за рішенням суду особі, звільненій від відбування покарання з випробуванням, та передбачає комплекс заходів, спрямованих на корекцію соціальної поведінки або її окремих проявів, формування соціально сприятливих змін особистості, які можливо об’єктивно перевірити.

 

Мета реалізації пробаційної програми – виправлення суб’єктів пробації, звільнених від відбування покарання з випробуванням, на яких судом покладено обов’язок проходження пробаційних програм (далі – суб’єкти пробації), запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень. 

Завдання реалізації пробаційної програми – застосування комплексу заходів, необхідних для корекції соціальної поведінки суб’єктів пробації або її окремих проявів, формування соціально сприятливих змін особистості, які можливо об’єктивно перевірити.

Пробація України завжди прагне відповідати міжнародним стандартам та реагує на виклики суспільства. Враховуючи тенденцію до збільшення випадків домашнього насильства, актуальним стало питання розроблення інструменту для роботи з кривдниками, які відбувають покарання під наглядом пробації.

Днями у межах співробітництва Державної установи «Центр пробації» та Проєкту «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe), що реалізується компанією Alinea Internarional за фінансування Уряду Канади, відбулося засідання робочої групи, де було презентовано апробований проєкт пробаційної програми «Подолання домашнього насильства». Пробаційна програма  «Подолання домашнього насильства» розроблена для подолання та профілактики однієї з поширених соціальних проблем – домашнього насильства, а саме – роботи з кривдниками. Метою нової пробаційної програми є досягнення позитивних змін у поведінці особи, засудженої за вчинення протиправних дій стосовно інших людей, зміни та набуття нових соціально прийнятих навичок для життя в суспільстві.

Особливістю пробаційної програми «Подолання домашнього насильства», яка складається з 13 занять та має на меті досягнення позитивних змін у поведінці суб’єктів пробації через розвиток у них ненасильницьких поведінкових моделей, є формування установок рівності та партнерства, в тому числі й ознайомлення з юридичною складовою вчинення домашнього насильства.

Нова пробаційна програми сприятиме збільшенню рівня безпеки суспільства в цілому та буде новим інструментом пробації для зменшення рівня домашнього насильства.

 

 

Більше інформації – у публікації за покликанням:

https://www.probation.gov.ua/?p=13018


Фото без опису