Снятинський відділ Коломийського районного управління ДПСС в Івано-Франківській області інформує:

  • 161

 

Як лікувати мастит в корів в домашніх умовах

Мастит у корів — це доволі поширена проблема сучасного молочного скотарства. Він завдає серйозного економічного збитку господарям та фермерам, адже у хворих корів різко знижується удій молока. Крім того, молоко хворих тварин заборонено до вживання.

Доїння — важлива технологічна процедура, від правильного виконання якої залежить здоров’я молочної залози. Вважається, що 70% корів заражаються збудниками маститів під час доїння.

Запалення вимені у великої рогатої худоби завжди вимагає втручання фахівця. Але в деяких випадках його допомога не доступна, а в деяких випадках не вдається придбати призначений медикаментозний засіб. Наскільки ефективні народні методи лікування і чи можна обійтися без антибіотиків при виникненні маститів?

Існує чимало методів діагностики маститу у корови. Вони починаються з візуального огляду молочної залози, її обмацування, здоювання молока і його обстеження в лабораторних умовах. Коли симптоми підтверджені обстеженням і винесено вердикт, потрібно приступати до лікування. Переважно відомими видами маститу хворіють корови після отелення.

На жаль, від маститних корів народжуються телята, у яких часто спостерігається захворюваність на кишкові розлади через зараження молозива.

Як лікувати захворілих тварин в домашніх умовах? В першу чергу його потрібно відокремити від решти поголів'я і помістити на карантин навіть в пасовищний період. Приміщення потрібно часто провітрювати, але без допущення протягів. Також слід двічі на день міняти підстилки.

Перед початком будь-яких маніпуляцій з вим'ям його цілком обмивають теплою водою з додаванням солі або відваром кропиви.

У перший день при виникненні гострої форми дозволяється застосовувати холод. Для цього беруть рідку глину і перемішують її трьома столовими ложками оцту і літром води. Методом користуються близько чотирьох годин, поки розчин прохолодний.

У наступні дні слід вдаватися тільки до тепла, рекомендують при підгострому і хронічному перебігу на треті або четверту добу при зниженні запальної реакції.

За допомогою іхтіолової і інших мазей організують масаж вимені. При серозному запаленні вони спрямовані знизу вгору, при катаральному – навпаки. А при гнійних, фібринозних і гемморагических маститах масажувати молочну залозу забороняється.

Приблизно кожні три години потрібно здоювати молоко з хворого вимені. Це необхідно для вимивання інфекції, зняття набряку і полегшення стану ВРХ. Після цього молочну залозу миють холодною водою для стимулювання процесу кровообігу.

Оскільки в період лікування маститу корову не бажано годувати соковитими кормами і концентрами і занадто активно поїти, для поліпшення молоковіддачі використовують окситоцин. Якщо гормон колють безпосередньо в вим'я, вже через кілька хвилин зціджують молоко.

Не варто зловживати гормональним препаратом при вагітності, щоб не сталося передчасне поява теляти. Крім того, часта доїння допускається виключно руками.

Після постановки діагнозу «прихований мастит» у ВРХ або іншої форми від машинної дійки відмовляються аж до повного одужання.