4 квітня світ відзначає День вітаміну C
4 квітня світ відзначає День вітаміну C, також відомого як аскорбінова кислота. Це одна з основних органічних речовин, необхідних для нормального функціонування організму людини.
У чому насправді полягає користь вітаміну С? П'ять фактів, які треба знати про цей вітамін:
- Вітамін С бере участь у процесах метаболізму, захищає молекули (білки, ліпіди, вуглеводи та ін.) від пошкодження активними формами кисню. Також він потрібен для синтезу гормонів, що грають важливу роль у реакції серцево-судинної системи на важку інфекцію, і допомагає засвоювати залізо.
- Дефіцит вітаміну С викликає захворювання під назвою "цинга", що проявляється кровотечами та ламкістю судин.
- Це незамінний вітамін, який можна отримати лише у їжі рослинного походження. Найбільше знаходиться в наступних продуктах: цитрусові, ківі, червоний перець, броколі, смородина, полуниця.
- Вплив вітаміну С на лікування застуди не доведений та, за словами фахівців, потребує більших клінічних випробувань. Він також не сприяє профілактиці ГРВІ й не скорочує тривалість лікування.
- Величезні дози вітаміну С можуть спричинити діарею, нудоту, блювоту, печію, спазми в животі, головний біль, безсоння.
Враховуючи швидкі темпи сучасного життя, недостатнє вживання різноманітних свіжих овочів, фруктів та ягід, рекомендовано доповнювати свій раціон дієтичними добавками, що містять вітамін С з фітонутрієнтами.
Фельдшер санітарний відділення
епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Снятинського відділу Коломийського районного відділу
ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»
Любов ЛУДЧАК