ЩО НЕОБХІДНО ЗНАТИ ПРИ ВІДВІДУВАННІ ПЕРУКАРНІ

  • 72

 

У кожного з нас є улюблений перукар, якого ми знаходимо завдяки рекомендаціям друзів чи шляхом багатьох спроб, до якого без попереднього запису не можна потрапити ні в якому разі. 

Та чи замислювалися ви над тим, що проста процедура стрижки чи фарбування волосся може бути небезпечною для вас.

Наведу деякі приклади захворювань, з якими можна повернутися з перукарні.

  • ФОЛІКУЛІТ – запалення волосяних фолікулів. Проявляється свербіжем, висипами та гнійними акне. Зараження може відбутися, якщо інструменти не простерилізовані, на них залишилися мікроорганізми , які можуть перейти на шкіру наступного клієнта.
  • СТРИГУЧИЙ ЛИШАЙ. Ця хвороба проявляється червоними         

плямами, лусочками, випадінням волосся. Передається, коли на гребінці залишився грибок від минулого клієнта. Якщо лишай не вчасно пролікувати, то є всі шанси залишитися з некрасивими рубцями на шкірі та без волосся.

  • ПЕДИКУЛЬОЗ – легко заразитися через гребінець і ножиці.

Основний симптом – свербіж. Воші не смертельні, але це дуже неприємне явище.

  • ГЕПАТИТ В – заразитися ним можна  під час стрижки. Трапляється це

при використанні погано оброблених інструментів у випадку порізу.

ЯКЩО ПІДВЕСТИ ПІДСУМОК ТО МОЖЕМО ЗРОБИТИ НАСТУПНІ ВИСНОВКИ:

  • У  майстра-перукаря повинно бути декілька комплектів інструментів, які після кожного клієнта повинні чиститися, митися та стерилізуватися. Майстер має проводити періодичну перевірку якості роботи свого стерилізатора.
  • - Після кожного клієнта, обов’язково проводиться дезінфекція і поточне прибирання поверхонь, до яких дотикаються відвідувачі (ручки дверей, ручки крісел, раковини для миття волосся, полиці робочих місць і т. ін.). 
  • Майстер повинен щорічно проходити обов'язкові медичні огляди. 
  • Перукарні повинні бути обладнані меблями, що мають вологостійке покриття та дозволяють вологе прибирання й дезінфекцію поверхонь. Якщо ви чекаєте майстра, сидячи на гарному диванчику з тканинною оббивкою – подумайте, скільки людей на ньому сиділи до вас і чи всі вони були здоровими, бо провести дезінфекційну обробку таким меблям складно.

Отже,кожен може подивитися на роботу свого майстра-перукаря по новому та обрати для себе безпечні умови  отримання послуг!

 

Фельдшер санітарний відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Катерина СЕРЕДЮК

Інші статті

Всі статті