Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки рекомендують : Як боротися з вишневою мухою?

  • 137

 

           Плоди вишні та черешні - одні з найперших вісточок ягідно-плодових  сезону. Але дуже часто ці надзвичайно корисні ягоди пошкоджують личинки вишневої мухи. Цей шкідник з’являється навесні , коли температура повітря піднімається вище + 10 градусів. За багаторічними спостереженнями спеціалістів – ентомологів виліт мухи співпадає з фазою цвітіння акації.

            Після вильоту дорослі імаго-мухи дохарчовуються  екскрементами попелиць, тому боротьба з попелицями на деревах є важливим елементом в боротьбі  з вишневою мухою. Після дохарчовування  мухи спарюються і відкладають яйця на ягоди вишні та черешні, які на той час у фазі «наливу плодів». Одна доросла імаго - муха може відкласти до 140-150 шт. яєць, а слідом її личинки пошкодять стільки ж ягід.

           Вишнева муха темно-бурого кольору,  майже чорного кольору , блискуча, розміром 4-5 мм . Через 7-10 днів, після вильоту та харчування, самки відкладають яйця , а через тиждень -  виплоджуються личинки, білі із жовтуватим відтінком, які живляться протягом 2-3 тижнів соковитими ягодами вишні та черешні, об’їдаючи м’якоть кругом кісточки.

Та щоб насолоджуватися смачними ягодами вишні і черешні  слід  дотримуватися як агротехнічних так і хімічних методів боротьби із шкідником, щоб не допустити масового пошкодження ягід.

           А це обкопування  навесні пристовбурних кругів для знищення значної частини зимуючих несправжніх лялечок.

 Перше обприскування проводити  до розпускання бруньок  на  деревах «Препаратом 30 В» або  Брунька,РР, цим самим знищуються зимуючі стадії попелиці і інших садових шкідників. Якщо ранньо –весняну обмивку не вдалося із-за різних причин

зробити, то  відповідно  провести вчасно  друге і третє обприскування, що дасть можливість значно знизити чисельність вишневої мухи.

 Друге обприскування проводити в час розпускання бруньок  до фази «бутонізації» проти хвороб і шкідників  кісточкових плодових дерев  баковою сумішшю одним із фунгіцидів;  Хорус 75 WG к. е, Тельдор 50 WG, ВГ , Медян Екстра 350 SC, КС , Світч 62,5 WG в .г. , Скор 250 ЕС,к .е. , додаючи один із інсектицидів:   Актара 25 WG в. г., Енжіо 247 SC, к. с , Актеллік 500 ЕС, к. е., Децис 100 ЕС, КЕ, Карате Зеон 050 CS,СК,  Децис - f- люкс 25 ЕС, КЕ,  Каліпсо 480 SC, KC та інші дозволені «Переліком …..» у відповідних до інструкцій рекомендованих норм  застосування.

             Третє обприскування слід провести в період наливу  ягодів , але не пізніше, ніж за 25 днів до вживання плодів, також баковою сумішшю, вибравши одні із вищеназваних препаратів.

        Обробку хімічними препаратами проводити лише у безвітряні погожі дні , в ранішні та  вечірні години, щоб не зашкодити корисним комахам.

 При роботі з хімічними препаратами суворо дотримуватися правил техніки безпеки   і  санітарних правил та діяти згідно інструкцій , які надаються відповідно до кожного препарату.

       Щоб досягти високої ефективності в боротьбі з садовими шкідниками купувати препарати захисту рослин слід у спеціалізованих магазинах, де продавці - консультанти нададуть Вам професійні рекомендації, щодо застосування хімічних препаратів.