Всесвітній тиждень імунізації 2023

  • 70

 

Всесвітньою організацією охорони здоров’я вважається, що населення захищене від тієї чи іншої інфекції, якщо щеплено не менше 95% осіб, які підлягають вакцинації. Лише після відповідного об’єму проведених щеплень виробляється належний колективний імунітет (чим більше людей мають імунітет до тої або іншої хвороби, тим менше ймовірність виникнення епідемії). Завдяки проведеним раніше заходам, світ позбувся ряду небезпечних, та особливо-небезпечних інфекцій і в першу чергу завдяки імунопрофілактиці.

В умовах воєнного стану імунізація — чи не найбільш ефективний метод убезпечити себе та своїх дітей від тяжких захворювань і їхніх наслідків. Здоров’я українців залишається найважливішим пріоритетом країни, і дотримання Календаря щеплень тому не виняток.

24 квітня 2023 року в Україні стартував Всесвітній тиждень імунізації. Його мета - підкреслити колективні дії, необхідні для захисту людей від захворювань, яким можна запобігти за допомогою вакцин.

Імунопрофілактика метод індивідуального або масового захисту населення від інфекційних захворювань шляхом створення або посилення штучного імунітету.

Існує два види імунітету: активний і пасивний.

Активна імунізація стимулює власний імунітет людини викликаючи вироблення власних антитіл, які виробляються в людини у відповідь на збудника. Утворюються спеціалізовані клітини (лімфоцити), які продукують антитіла до конкретного збудника. Після інфекції в організмі залишаються “клітини пам’яті” та у випадку наступних зіткнень зі збудником починають знову (уже швидше) продукувати антитіла.

Активний імунітет може бути природним і штучним. Природний здобувається в результаті перенесеного захворювання. Штучний виробляється при введенні вакцин.

Пасивний імунітет – це коли в організм вводяться вже готові антитіла (гамма-глобулін). Пасивна імунізація показана в тих випадках, коли необхідно в короткий термін створити імунітет на нетривалий час (наприклад, контакту з інфекційним хворим).

В Україні всі діти мають обов’язково отримати щеплення проти десяти захворювань:

туберкульозу,

поліомієліту,

дифтерії,

кашлюка,

правця,

кору,

гепатиту В,

гемофільної інфекції,

краснухи,

епідемічного паротиту.

Ці вакцини безоплатні, їх закуповують державним коштом. Для всіх дорослих потрібно кожні десять років поновлювати щеплення від дифтерії та правця. 

Через війну, що триває на території України, та зниження охоплення вакцинацією діти й дорослі ризикують заразитися небезпечними інфекційними захворюваннями.

За останній рік багато українських родин покинули свої домівки і тисячі дітей по всій країні не отримали життєво важливих доз вакцин, які б захистили їх від поліомієліту, кору, дифтерії та інших небезпечних для життя захворювань. Попри те, що під час війни може бути складно продовжувати рутинну вакцинацію, медичні заклади по всій країні доступні для внутрішньо переміщених осіб. Після переїзду родини можуть наздогнати пропущені життєво важливі щеплення дітей у будь-якому закладі охорони здоров’я.

Не зволікайте! Щеплення – найкращий захист від інфекційних хвороб і вчасна вакцинація рятує життя. Подбайте про своє здоров’я та здоров’я своїх дітей!