УПРАВЛІННЯ ФІТОСАНІТАРНОЇ БЕЗПЕКИ ІНФОРМУЄ: Як боротися із цибулевою мухою!

  • 429

 

Цибулева муха - шкідник, що уражує рослини в усі фази розвитку. Зовні вона схожа на звичайну муху, тільки меншого розміру, її довжина 6-8 мм.

Літ імаго першого покоління починається в першій декаді травня (співпадає з цвітінням бузку) і триває 30–40 днів.

Коли самка досягає зрілості, вона починає відкладати яйця поблизу цибулі. В залежності від погодних умов через 3-7 днів з яєць виходять личинки і відразу проникають у цибулини. Вони можуть вразити всю рослину цілком - пір’я і цибулину.

У формі личинок цибулеві мухи проводять 3 тижні. Весь цей термін вони живуть всередині рослини і поїдають його зсередини. Потім личинки переходять у стадію лялечки. Вони переходять з цибулини в землю поруч з нею, і ще через 20 днів з лялечок з’являються молоді комахи.

Основні ознаки, що цибуля заражена личинками цибулевої мухи;

-цибуля і часник розвиваються повільніше звичайного;

-пір’я (зелена частина) стають жовтими, млявими, засихають;

-цибулини на дотик м’які, мляві, з гнилим нальотом;

-від цибулі виходить неприємний запах, як від гнилих овочів.

Боротьбу з личинками починають вже при перших ознаках народними і хімічними засобами.

Обробка цибулі народними засобами ефективна, якщо вчасно виявили шкідника і заражених цибулин зовсім мало, також плюс в тому, що всі засоби безпечні для людини:

Тютюновий пил. Цей засіб продають в будь-якому сільськогосподарському магазині. У чистому вигляді або змішаним з піском у пропорції 1:1 обробляють міжряддя цибулі і борозенки.

Нашатирний спирт. Розводять 3 ст. л. нашатирю на 10 л води. Поливають грядки ввечері, під корінь, не потрапляючи на зелену частину. Мухи можуть зникнути вже після першої процедури, але для профілактики полив повторюють ще 2 рази за сезон.

Деревна зола (попіл).Це екологічно чистий засіб не тільки знищить комах, але і буде хорошим добривом для грунту. При внесенні в грунт або при поливі рослин слід враховувати, що цим засобом можна спалити корінці цибулі ,потрібно також дотримуватися дозування.

Господарське мило. Готують розчин 50 г мила на 10 л води і поливають грядки з цибулею. Розчин солі допоможе позбутися від цибулевої мухи. Для приготування розчину беруть 250-300 г солі і розводять в 10 л теплої води. Відразу поливають грядки, намагаючись не зачіпати зелену частину цибулі. Проводять обробку не менше трьох разів за сезон, чергуючи з іншими засобами. Через 4-5 годин після обробки цибулю поливають водою.

Також можна обприскувати відваром сильно пахучих трав, таких як м’ята, полин, валеріана, хвоя. Такі відвари можна використовувати часто і не боятися за урожай, так як вони екологічно чисті і повністю безпечні.

Цибулеву муху відлякує запах моркви, тому при висаджуванні чергують грядки цибулі і моркви, а морквяна муха, в свою чергу, боїться запаху цибулі.

При хімічних засобах потрібно пам’ятати, що зелень обробленої цибулі вживати в їжу не можна ,так як хімічні препарати можуть завдати шкоди організму, а цибуля швидко накопичує в собі отруйні речовини.

Ефективними препаратами для боротьби з цибулевою мухою є:

Актеллік 500ЕС , Каліпсо 480SC, KC, Прованто Вернал 480 SC, Енжіо 247SC,KC -

Актара240SC,k.c.. Престо ,KC- та інші дозволені «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» препарати.

При роботі з пестицидами необхідно дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

Фото без опису