Снятинський відділ Коломийського районного управління ДПСС в Івано-Франківській області інформує:
Щороку, у весняний період на ринки починає надходити в реалізацію значна кількість ранніх овочів. Купуючи ранні фрукти та овочі слід пам’ятати про потенційну небезпеку, яку вони можуть в собі містити. Адже продукція, що вирощується в умовах закритого ґрунту накопичує в собі надлишкову кількість нітратів.
Повністю убезпечити свій організм від вживання нітратів споживач не зможе, бо вони є майже у всіх овочах, фруктах та зелені. Проте вони небезпечні у надмірних кількостях, тому, потрібно стежити за тим, що ви споживаєте.
І лише проведення необхідних лабораторних досліджень ранніх овочів може визначити вміст нітратів, залишків пестицидів тощо.
Цікаво, що нітрати є постійно присутніми в організмі людини і в цьому немає нічого страшного, адже згодом частина їх легко виводиться. Небезпека виникає тоді, коли спостерігається надлишок цих речовин. Потрапивши до шлунково-кишкового тракту нітрати в процесі хімічних реакцій частково відновлюються до нітритів. Останні при надходженні в кров можуть викликати метгемоглобінемію, а також пригнічення активності ферментних систем, що беруть участь в процесі тканинного дихання, тобто інакше кажучи відбувається «кисневе голодування» клітин і тканин. При вживанні високих доз нітратів можуть проявлятись симптоми нітратного отруєння: нудота, задуха, посиніння шкірних покривів та слизових оболонок, діарея.
Особливо шкідливим перевищення нітратів в овочевій продукції є для дітей, вагітних жінок, осіб похилого віку, хворих на анемію, серцево-судинну та дихальну системи.
Позбутися нітратів в овочах повністю неможливо, а от зменшити їхню кількість цілком можна, зробити це допоможе :
-первинна обробка овочів, тобто видалення качана з капусти, товстих стебел зелені, обрізання огірків з обох кінців, тощо.
-промивання вродою та механічна очистка.
-вимочування у воді впродовж не менше, як 15-20 хвилин.
-варіння або бланшування. При варінні також втрачається велика кількість нітратів. Однак нітрати залишаються у відварі. Тому для варіння весняного овочевого бульйону треба покласти овочі в холодну воду, закип’ятити, злити перший бульйон, залити новим окропом, і далі вже варити за смаком. Варити овочі варто без кришки (це найбільше стосується кабачків, буряка і капусти), тому що нітрозаміни – леткі сполуки і випаровуються, а при варінні під кришкою вони знову повертаються у страву.
-Тушкування, на відміну від варіння – не найкращий спосіб зменшити кількість нітратів у продуктах, оскільки нітрати мандрують з овочів в соус і назад. Однак якщо ви вкрай хочете тушкованих страв, то проваріть попередньо овочі, вийміть їх з відвару, і далі тушкуйте, не накриваючи. Якщо відварювати овочі для споживання як салат чи гарнір – одразу після приготування їх треба вийняти, не залишаючи у воді, в якій варилися, тому що при охолодженні всі нітрати повернуться назад в овочі.
-створення кислого середовища шляхом додавання лимонної кислоти до овочів в процесі приготування. В кислому середовищі нітратні сполуки руйнуються.
-вживання аскорбінової кислоти перед вживанням ранніх овочів, теж зменшує їх можливу шкоду, оскільки вітамін С гальмує утворення в організмі нітрозамінів.
-правильне зберігання (не тримайте овочі й фрукти нарізаними) Салати слід з’їдати одразу, тому що при зберіганні їх, особливо в теплі, також активно відбувається перетворення нітратів в нітрити. При зберіганні їх в цілому вигляді, кількість нітратів навпаки, поступово зменшується.
-Звертаєм увагу, що кожен продавець на ринку повинен мати експертний висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, де зазначено рівень нітратів у овочах.
Уникайте стихійних ринків, де відсутній ветеринарно-санітарний контроль.