МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЗАПОБІГАННЯ СИНДРОМУ ХРОНІЧНОЇ ВТОМИ

  • 44

 

Щорічно 12 травня світ відзначає важливу подію – Міжнародний день запобігання синдрому хронічної втоми.

Хронічна втома ― це діагноз, із яким ми зустрічаємося все частіше й частіше. Він давно знайомий медикам і особливо в даний час для нашої країни..

Синдром хронічної втоми ― не смертельний, але він істотно знижує якість життя і може призвести до серйозних порушень імунної системи. Він уражає переважно людей працездатного віку, старших 30 років, але діти та люди літнього віку ― не виняток. Жінки страждають від неї у 2-3 рази частіше за чоловіків.

Синдром хронічної втоми ( СХВ)  часто супроводжується соціальною дисгармонією. Багато людей, які живуть з ним, страждають від соціальної ізоляції і навіть депресії. Нерідко люди з цим синдромом прагнуть обмежувати звичайний для здорової людини об’єм роботи. Дехто навіть тимчасово опиняється прикутим до ліжка. Не дивно, що люди із СХВ часто почуваються ізольованими та пригніченими.

І людям, які вже страждають від синдрому хронічної втоми, і тим, хто хоче вберегтися від недуги, треба дотримуватися кількох дієвих правил:

Перше правило – повноцінний сон. Людському організму необхідний відпочинок. Дорослій людині треба спати близько 8 годин. Якщо маєте можливість поспати вдень, не відмовляйте собі!

Друге правило – фізична активність. Сидячий спосіб життя є причиною безлічі хвороб. Прості тренування, піші прогулянки, танці, плавання ― будь-яка фізична активність, що приносить вам задоволення, мусить бути у Вашому житті.

Третє правило – адекватне харчування. Заради здорового повноцінного життя наведіть лад у своїй тарілці. Збалансований раціон, невеликі порції, більше овочів, правильне поєднання продуктів допоможуть вберегти здоров’я.

Четверте правило – контрастний душ. Ця неважка процедура здатна запобігти серйозній хворобі та підбадьорити зранку.

Пяте правило – займайтеся тим, що подобається. Знайдіть час для хобі, адже людині необхідно відпочивати і отримувати насолоду від життя.

Синдром хронічної втоми проявляється на фоні перевтоми, стресів, нездорового способу життя, проблем екології. Тож, аби залишатися здоровим, відпочивайте, харчуйтеся повноцінно і не забувайте більше рухатися.

Любіть себе і ставте перед собою реальні цілі й завдання. Перевтома не призводить до успіху, а в погоні за успішністю сучасна людина часто забуває, навіщо їй це все. Будьте здорові!

 

Фельдшер санітарний відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Наталія САВЧЕНКО

 

Інші статті

Всі статті