Мікроорганізми у питній воді.

  • 51

 

      Природні води населяє величезна кількість мікро- і макроорганізмів тваринного і рослинного походження: віруси, бактерії, водорості та інші мікроорганізми, які істотно впливають на фізико-хімічний склад води.

     Забрудненість води мікроорганізмами залежить від походження та благоустрою джерела. Найбільш чистими в цьому відношенні є артезіанські (підземні) води, але і вони можуть забруднюватися внаслідок транспортування їх по трубопроводах і порушення санітарного режиму в місцях водозабору.

     Вода у колодязях є неякісною через те, що їх часто копають у непридатних місцях. Дуже важливе місце розташування колодязів. Наприклад, чи є поряд каналізаційні споруди, чи є туалет, чи зберігаються поряд отрутохімікати – все це звичайно впливає на якість води в колодязях.

     Найбільше забруднені мікроорганізмами поверхневі води, тому використання їх в неочищеному вигляді неприпустимо і завжди надає ризик небезпеки у зв'язку з можливістю виникнення і поширення інфекційних захворювань.

      Згідно з державним стандартом питна вода має відповідати таким гігієнічним вимогам:

• бути безпечною в епідемічному відношенні, не містити патогенних збудників, яєць та личинок гельмінтів, а також збудників протозойних хвороб;

• мати нешкідливий хімічний склад, не містити токсичних, радіоактивних речовин та лишків солей, здатних негативно впливати на здоров'я людей;

• мати цілющі (сприятливі) органолептичні властивості  —  мати температуру, що освіжає, бути прозорою, не мати кольору, запаху та стороннього присмаку

     Бактеріологічні показники питної води оцінюються по мікробному числу, та загальним вмістом мікроорганізмів у 1 мл води. Відповідно до ДСанПіНу 2.2.4-171-10 "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною" мікробне число не повинно перевищувати 100 КУО/см3        (колонієутворюючі одиниці) при відсутності патогенних мікроорганізмів, а саме:

  • холерних вібріонів, сальмонел, шигел (збудники дизентерії), паличок синезеленого гною, ентеропатогенних кишкових паличок.
  • цист лямблій, амеб, балантидій тощо.
  • аденовірусів, ентеровірусів, вірусів гепатиту А, ротавірусів тощо.

     Протягом І кв. 2023 року мікробіологічною лабораторією Снятинського відділу було проведено 533 дослідження питної води, з них згідно   Постанови №16 «Про попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей» від 17.05.2010р.(діти до 3-х років) проведено 96 досліджень питної води,  в 31 пробі виявлено E.coli (кишкова паличка), індивідуальні криниці громадян.

         З метою уникнення інфекційних захворювань, які передаються водою необхідно:

-  періодично проводити дослідження води, особливо після затяжних дощів та повеней.

-  кип'ятити воду та встановити систему фільтрації води.

- вживати тільки бутильовану  воду, якщо вода невідомої якості, після аварійної ситуації на мережі, при несприятливих погодних умовах (підтоплення криниць, водогонів).

    Дослідження питної води можна  провести у мікробіологічній лабораторії Снятинського відділу Коломийського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» безкоштовно згідно Постанови №16 та на платній основі, за заявами підприємств, установ, організацій, підприємців, громадян. Послуги затверджені прейскурантом цін ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я  України» від 01.03.2023 року.

     Наша адреса:

м.Снятин, вул. Кобринських, 20,

мікробіологічна лабораторія

 

 

Завідувачка Мікробіологічної лабораторії

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Наталія ДОБРА