Обережно – ГРИБИ!
Щороку в нашій області реєструються випадки отруєння грибами. Так, серед жителів нашої області у 2022 році зареєстровано 4 випадки отруєння грибами, внаслідок чого постраждали 2 дітей. Випадки були зареєстровані в Тлумацькій та Снятинській ТГ.
В поточному році по Снятинській, Заболотівській Городенківській, Чернелицькій ТГ випадків отруєння дикорослими грибами станом на сьогодні не зареєстровано.
Починаючи з травня і до пізньої осені на території України виростає дуже велика кількість грибів, але з них лише 20 видів їстівних . До лісу часто потрапляють дилетанти цієї справи.
Гриби відносяться до швидкопсувних продуктів (містять від 84 до 94% води) тому їх необхідно переробляти в день збору. Особливо швидко псуються гриби, які зібрані в сиру погоду. Максимальний строк зберігання грибів не повинен перевищувати 24 год при температурі не вище 10°С.
Пов'язано це з тим, що зрілі гриби стають чудовим поживним середовищем для різноманітних мікроорганізмів, зокрема хвороботворних.
Нещодавно були одержані нові дані про наявність та особливість отруйних речовин у їстівних грибах. Деякі гриби, зокрема зеленуха, гнояк, дубовик-синяк містять отруйні речовини, які в шлунково-кишковому тракті не розчиняються під дією шлункового та кишкового соків. Отож, ці гриби їдять не боячись сумних наслідків.
Однак ці речовини легко розчиняються алкоголем, тому при вживанні грибних страв разом з алкоголем може виникати отруєння, нерідко з тяжкими наслідками.
З приводу цього спеціалісти Снятинського відділу Коломийського районного центру ДУ «Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ» рекомендують дотримуватись таких профілактичних заходів:
1. Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте.
2. Ніколи не вживайте в їжу незнайомі гриби.
3. Відбраковуйте на місці зіпсовані, поточені хробаками, зів’ялі, висохлі, перерослі гриби.
4. Не вживайте гриби, які зібрані в екологічно небезпечних місцях (уздовж автошляхів, залізничних колій, лісопосадок у промислових зонах тощо ).
5. Не купуйте на базарах, поза ринків у випадкових осіб гриби та суміші грибів із різних їх видів .
6. Не проводьте консервування грибів під герметичні кришки в домашніх умовах .
7. Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.
8. Не допускайте вживання грибних страв дітьми, вагітними та жінками, котрі годують грудьми;
9. Навіть при найменших ознаках отруєння, негайно звертайтеся до сімейного лікаря.
Пам’ятайте: пильне ставлення до свого здоров’я та здоров’я Ваших близьких основа для запобігання отруєння грибами.
Завідувачка відділення епідеміологічного
нагляду (спостереження) та профілактики
неінфекційних захворювань
Снятинського відділу Коломийського районного відділу
ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»
Галина МАКАРЕНКО