Обережно – ГРИБИ!

  • 83

 

Щороку  в нашій області реєструються випадки отруєння грибами. Так, серед жителів нашої області у 2022 році зареєстровано 4 випадки отруєння грибами, внаслідок чого постраждали 2 дітей. Випадки були зареєстровані в Тлумацькій та Снятинській ТГ.

В поточному році по Снятинській, Заболотівській Городенківській, Чернелицькій ТГ випадків отруєння дикорослими грибами станом на сьогодні не зареєстровано.

Починаючи з травня і до пізньої осені на території України виростає дуже велика кількість грибів, але з них лише 20 видів їстівних . До лісу часто потрапляють дилетанти цієї справи.

 Гриби відносяться до швидкопсувних продуктів (містять від 84 до 94% води) тому їх необхідно переробляти в день збору. Особливо швидко псуються гриби, які зібрані в сиру погоду. Максимальний строк зберігання грибів не повинен перевищувати 24 год при температурі не вище 10°С. 
Пов'язано це з тим, що зрілі гриби стають чудовим поживним середовищем для різноманітних мікроорганізмів, зокрема хвороботворних. 

Нещодавно були одержані нові дані про наявність та особливість отруйних речовин у їстівних грибах. Деякі гриби, зокрема зеленуха, гнояк, дубовик-синяк містять отруйні речовини, які в шлунково-кишковому тракті не розчиняються під дією шлункового та кишкового соків. Отож, ці гриби їдять не боячись сумних наслідків.
Однак ці речовини легко розчиняються алкоголем, тому при вживанні грибних страв разом з алкоголем може виникати отруєння, нерідко з тяжкими наслідками.
З приводу цього спеціалісти Снятинського відділу Коломийського районного центру ДУ «Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»  рекомендують дотримуватись таких профілактичних заходів:
1. Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте. 
2. Ніколи не вживайте в їжу незнайомі гриби. 
3. Відбраковуйте на місці зіпсовані, поточені хробаками, зів’ялі, висохлі, перерослі гриби. 
4. Не вживайте гриби, які зібрані в екологічно небезпечних місцях (уздовж автошляхів, залізничних колій, лісопосадок у промислових зонах тощо ). 
5. Не купуйте на базарах, поза ринків у випадкових осіб гриби та суміші грибів із різних їх видів . 
6. Не проводьте консервування грибів під герметичні кришки в домашніх умовах . 
7. Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером. 

8.  Не допускайте вживання грибних страв дітьми, вагітними та жінками, котрі годують грудьми;

9. Навіть при найменших ознаках отруєння, негайно звертайтеся до сімейного лікаря.
         Пам’ятайте: пильне ставлення до свого здоров’я та здоров’я Ваших близьких основа для запобігання отруєння грибами.

         

Завідувачка відділення епідеміологічного

нагляду (спостереження) та профілактики

неінфекційних захворювань

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Галина МАКАРЕНКО

Інші статті

Всі статті