Ротавірусна інфекція

  • 38

 

 Ротавірусна інфекція – одна з форм гострої кишкової вірусної інфекції, збудником якої є Ротавірус людини.

Переважно виникає в холодну пору року, за статистикою найбільшу кількість хворих реєструють з листопада по квітень. Також, це захворювання може носити епідемічний характер.

 Найчастіше хворіють діти віком від 6 місяців до 4-5 років. Вірус вражає не тільки дітей, можуть хворіти й дорослі люди, у них захворювання зазвичай протікає в легкій формі зі стертими симптомами. 

 Інкубаційний період триває до 5 діб (в середньому – 2-3 доби).

Ротавірус отримав свою назву від латинського слова "rota" - колесо, саме на нього схожий цей вірус, якщо розглядати його під мікроскопом.

Для ротавірусної інфекції характерним є гострий початок: різке підвищення температури тіла, нудота, біль і бурчання в животі, блювання, сильний пронос, водянисто-пінисті випорожнення яскраво-жовтого кольору. Також, може з'являтись нежить, почервоніння в горлі, біль при ковтанні. 

Ротавірусну інфекцію часто сприймають за ГРВІ або грип. Різниця в тому, що по своїй природі вірус грипу  може розмножуватися і розвиватися тільки на слизовій оболонці дихальних шляхів, але ні шлунок, ні кишківник не відносяться до органів дихання. Ротавірус, будучи кишковою інфекцією, не має жодного відношення до вірусу грипу. Для підтвердження діагнозу необхідно провести лабораторні дослідження, найбільш доступним є виявлення антигену ротавірусу у зразках калу методом імуноферментного аналізу.

Захворювання дуже заразне, відноситься до "хвороб брудних рук". Джерелом ротавірусів є хвора людина. Передача відбувається контактно-побутовим шляхом (при контакті з поверхнями чи предметами, що могли бути забруднені фекаліями – іграшки, меблі, одяг, підлога) або при вживанні в їжу інфікованих ротавірусом продуктів харчування або води.

Основну небезпеку являє собою зневоднення організму, що відбувається внаслідок частих блювоти та проносу. Симптоми ротавірусної інфекції можуть бути дуже схожі на ознаки інших інфекційних захворювань (сальмонельозу та холери). При появі перших ознак захворювання, особливо у маленьких дітей, слід негайно звернутися до лікаря!

Щодо профілактики ротавірусної інфекції, єдиний ефективний шлях - вакцинація. Щеплення проти ротавірусної інфекції відноситься до рекомендованих щеплень.

Вакцинуватися потрібно у віці від 6 до 24 тижнів від народження. Вакцина вводиться через рот двічі, з інтервалом не менше місяця.

Також, щоб вберегти дитину від зустрічі з ротавірусом, потрібно часто мити руки, особливо після прогулянки та перед їжею. Вживати чисту воду та термічно оброблені продукти.

 Якщо ротавірус вже виявлений, то люди, які доглядають за хворими мають працювати в гумових рукавичках, а також повинні після миття рук обробляти їх антисептиком. Забрудненні іграшки та поверхні мити з милом, а обробка 70% розчином етилового спирту інактивує ротавірус та попереджає подальшу його передачу.

 Будьте пильними, бережіть своє здоров'я та здоров'я ваших дітей!

 

Помічник лікаря епідеміолога

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики інфекційних захворювань

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»

                                                                               Оксана КРИКЛИВЕЦЬ