Сальмонельоз - гостре інфекційне захворювання.
Тепла пора року, сонце, спека - це рай для бактерій кишкової групи, коли у них проходить активне збільшення родини та пошук живихих організмів(тварин, птахів і людей) як тимчасового місця проживання. Серед найбільш відомих є бактерії роду Сальмонел, які можуть викликати хвороби у птахів, тварин та людей.
Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання збудником якого є бактерії – сальмонели (Salmonella). Вони "люблять" жити в продуктах тваринного походження (в основному в яйцях, м'ясі домашньої птиці і молоці), хоча до передачі інфекції можуть бути причетні й інші харчові продукти - зелені овочі, забруднені фекаліями хворих тварин чи людей.
Для сальмонельозу характерні такі симптоми:
• підвищення температури тіла;
• головний біль;
• слабкість;
• нездужання;
• біль в животі;
• нудота, блювання;
• діарея.
Нездужання зазвичай триває від 2 до 7 днів. Діарея може бути до 10 днів, однак для відновлення нормальної роботи кишечника може знадобитися й кілька місяців. У більшості здорових людей одужання відбувається протягом декількох днів без спеціального лікування. Та іноді симптоми можуть бути надто сильними, загрожувати зневодненням та вимагати негайної медичної допомоги.
Як можна заразитися сальмонелою?
- контактно-побутовим (від людини- хворого або носія цієї інфекції).
- фекально-оральним шляхом (торкаючись заражених тварин, їхніх випорожнень);
- харчовим шляхом (через заражену воду і їжу):
1. Сире м’ясо та морепродукти. Не варто нехтувати ретельною термообробкою цих продуктів, а також ретельно мити весь посуд, який з ними контактував до приготування.
2. Сирі яйця. Найбільш небезпечні яйця водоплавної птиці(качок, гусей).У випадку зараження курей, сальмонела може бути присутня у самих яйцях, а не лише на поверхні шкарлупи. Тому ретельна термообробка яєць завжди дуже вітається, незважаючи навіть на широке різноманіття кулінарних рецептів, де вони необхідні саме сирими.
3. Фрукти та овочі. Можуть бути заражені сальмонелою при поливі чи митті забрудненою водою. Таке забруднення може відбуватися і прямо на нашій кухні – при контакті з ще не приготовленим м’ясом.
Інкубаційний період сальмонельозу( період, коли людина заражена, але ще немає симптомів захворювання),-зазвичай від моменту зараження до появи перших ознак інфекції проходить від 12 до 24 годин, але іноді цей період може становити від 6 годин до трьох діб.
Діагностика сальмонельозу:
- характерні клініко-епідеміологічні ознаки;
- клінічний аналіз крові;
- мікробіологічне дослідження виділень із прямої кишки на патогенну мікробіоту (Salmonella spp.) із визначенням чутливості виділених мікроорганізмів до антибіотиків (антибіотикограма);
- копрограма;
- серологічні дослідження.
Як не заразитись сальмонельозом?
- ретельно промивати водою фрукти, овочі, а також м'ясо і субпродукти, що йдуть на приготування їжі;
- купуючи продукти в магазині, звертати увагу на термін їх придатності;
- забезпечити необхідну термічну обробку харчових продуктів;
- уникати вживання сирого молока і продуктів, приготованих з сирого молока;
- ретельно мити руки;
- ретельно мити посуд і кухонне приладдя;
- не використовувати один ніж та одну розробочну дошку для нарізки овочів і м'яса, сирих та варених продуктів;
- не вживати в їжу яйця птахів в сирому виді і не купувати брудні яйця, зі слідами посліду на шкаралупі.
Дотримуйтесь простих правил профілактики і будьте здорові!
Лікар-інтерн
Снятинського відділу
Коломийського районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Тетяна Андрейко