Що варто знати про залізодефіцитну анемію?

  • 72

 

Найбільш поширеною гематологічною патологією є анемія – стан, що характеризується зниженням рівня гемоглобіну в крові.

Для вироблення гемоглобіну нашому організму необхідне залізо.

Залізодефіцитна анемія — захворювання, при якому відзначається зниження рівня гемоглобіну крові, який поєднується зі зниженням сироваткового заліза і підвищенням залізозв'язувальної здатності крові.

До залізодефіцитної анемії може призвести недостатнє споживання заліза з їжею, хронічна крововтрата (наприклад, рясні менструації, захворювання шлунково-кишкового тракту, травми), вагітність та період лактації.

Зазвичай залізодефіцитна анемія розвивається протягом тривалого часу, допоки симптоми не стають помітними.

У людини з дефіцитом заліза відзначається:

  •  загальна слабкість, запаморочення, нудота, сильна втома;
  •  швидке серцебиття, біль у грудях, головний біль, нерівномірне дихання;
  •  блідість шкіри, ламкість нігтів, випадіння волосся; 
  •  тяга до незвичних продуктів та запахів: глина, крейда, крохмаль, фарба, бензин.

Щоб уникнути залізодефіцитної анемії потрібно:

  • спостерігатись у лікаря з приводу основного захворювання, що може викликати залізодефіцитну анемію;
  •  харчуватись збалансовано, вживати продукти, багаті на залізо (м’ясо, риба та морепродукти, капуста, бобові, крупи);
  • при появі перших симптомів звернутись до лікаря для призначення діагностики та лікування.

 

Будьте здорові!

 

Фельдшер санітарний відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

           ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ «

           Галина ДАНИЛЬЧУК

Інші статті

Всі статті