Що варто знати про залізодефіцитну анемію?
Найбільш поширеною гематологічною патологією є анемія – стан, що характеризується зниженням рівня гемоглобіну в крові.
Для вироблення гемоглобіну нашому організму необхідне залізо.
Залізодефіцитна анемія — захворювання, при якому відзначається зниження рівня гемоглобіну крові, який поєднується зі зниженням сироваткового заліза і підвищенням залізозв'язувальної здатності крові.
До залізодефіцитної анемії може призвести недостатнє споживання заліза з їжею, хронічна крововтрата (наприклад, рясні менструації, захворювання шлунково-кишкового тракту, травми), вагітність та період лактації.
Зазвичай залізодефіцитна анемія розвивається протягом тривалого часу, допоки симптоми не стають помітними.
У людини з дефіцитом заліза відзначається:
- загальна слабкість, запаморочення, нудота, сильна втома;
- швидке серцебиття, біль у грудях, головний біль, нерівномірне дихання;
- блідість шкіри, ламкість нігтів, випадіння волосся;
- тяга до незвичних продуктів та запахів: глина, крейда, крохмаль, фарба, бензин.
Щоб уникнути залізодефіцитної анемії потрібно:
- спостерігатись у лікаря з приводу основного захворювання, що може викликати залізодефіцитну анемію;
- харчуватись збалансовано, вживати продукти, багаті на залізо (м’ясо, риба та морепродукти, капуста, бобові, крупи);
- при появі перших симптомів звернутись до лікаря для призначення діагностики та лікування.
Будьте здорові!
Фельдшер санітарний відділення
епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Снятинського відділу Коломийського районного відділу
ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ «
Галина ДАНИЛЬЧУК