Епідемічний паротит

  • 36

 

Епідемічний паротит ( завушниця, свинка) - це інфекційне захворювання, під час якого відбувається ураження привушних слинних  залоз. При захворюванні можливе порушення роботи підшлункової залози, щитовидної або паращитовидної залози, а також центральної нервової системи. Хвороба розвивається через ураження організму людини  вірусом із родини параміксовірусів, який розмножується в верхніх дихальних шляхах, проникає в кровотік і вражає весь організм.

Паротит у дітей зустрічається найбільш часто (у віці 3-15 років), після чого залишається імунітет до хвороби на все життя. Резервуар та шляхи передачі: люди — єдиний резервуар; джерело інфекції — хворий або інфікована людина з безсимптомним перебігом, інфекція передається повітряно-крапельним шляхом,  при розмові, кашлі чи чханні. Інкубаційний період та період заразливості: інкубаційний період  від 11 до 25 днів (у середньому 16–18); пацієнт може бути джерелом інфекції від 3 днів перед і до 9 днів після появи набряку слинних залоз (вірус присутній у сечі до 2 тижнів).

Лікуванням і профілактикою паротиту займаються лікарі загальної практики сімейної медицини, педіатри та інфекціоністи. Саме по собі захворювання не становить небезпеки в гострому періоді перебігу – стан хворого успішно коригується лікарськими препаратами та рекомендаціями фахівців. Варто побоюватися важких ускладнень:

      панкреатиту – запалення підшлункової залози;

          енцефаліту – запалення  тканин головного мозку;

          оофоріту – запалення яєчників;

          менінгіту – запалення оболонки головного мозку;

          зниження або повної втрати слуху;

           орхіту- запалення яєчок у хлопчиків.

Наслідки свинки у хлопчиків найважчі – розвивається запальний процес в яєчках (орхіт), що може спровокувати безпліддя в майбутньому. Раніше вважалося, що таке ускладнення неминуче, але сучасна медицина виявляє тільки 15% випадків безпліддя.

Найефективнішим методом профілактики епідемічного паротиту є вакцинація, яка в Україні входить до календарю щеплень. Вакцинацію для одночасної профілактики кору, епідемічного паротиту та краснухи проводять комбінованою вакциною КПК у віці 12 місяців, а ревакцинацію також комбінованою вакциною КПК у віці 6 років.

 

Помічник епідеміолога Снятинського відділу

Коломийського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                             Надія Остафійчук

Інші статті

Всі статті