Інформація про оздоровлення та відпочинок дітей

  • 46

 

Відповідно до Законів України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про оздоровлення та відпочинок дітей», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про захист населення від інфекційних хвороб» з метою попередження виникнення спалахів групових інфекційних захворювань та харчових отруєнь, забезпечення повноцінного безпечного відпочинку організованих груп осіб, особливо дітей влітку 2023 року, у закладах оздоровлення та відпочинку при підготовці до початку роботи

необхідно:

-вжити заходів щодо створення оптимальних умов для безпечного, ефективного перебування, проживання у закладах оздоровлення та відпочинку незалежно від форми власності та підпорядкування;

-провести ремонти житлових приміщень, гральних кімнат, санітарних вузлів, харчоблоків з метою приведення їх у відповідність до вимог санітарних норм і правил до початку роботи;

-впорядкувати територію закладу оздоровлення та відпочинку (ремонт пішохідних доріжок, зачистка дерев від сухостою, ремонт обладнання на гральних та спортивних майданчиках, облаштування освітлення в нічний час); -провести заходи з профілактичної дезінсекції, дератизації укласти угоди на вивезення твердих та рідких побутових відходів;

-провести ревізію інженерних мереж водопостачання, водовідведення, приладів гарячого водопостачання щодо можливості їх експлуатації;

-провести дезінфекцію джерел водопостачання (свердловим), систем водопостачання з подальшим лабораторним дослідженням питної води та води відкритих водойм за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками;

-привести харчоблоки закладів оздоровлення та відпочинку у відповідність до санітарних норм і правил (укомплектувати харчоблоки належним технологічним та холодильним обладнанням, столовим та кухонним посудом, розроблювальним інвентарем, холодною та гарячою проточною водою згідно потреб);

-вжити заходів щодо організації повноцінного якісного та безпечного харчування дітей, визначити перелік постачальників харчових продуктів, проводити в установленому порядку закупівлю продуктів харчування за обов’язкової наявності документів, що засвідчують їх походження, якість та безпеку;

-розробити та узгодити з Держпродспоживслужбою примірне меню з урахуванням норм харчування, затверджених постановою КМ України від 24.03.2021 №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»;

-забезпечити постійний контроль за якістю та безпекою продовольчої сировини та харчових продуктів, виробничий контроль готових страв, змивів, питної води;

-облаштувати приміщення медичного кабінету (блоку, ізолятору) холодною та гарячою проточною водою, водовідведенням, меблями, необхідним медичним та холодильним обладнанням, медикаментами, перев’язувальним матеріалом, укомплектувати професійними медичними кадрами, які мають досвід роботи в дитячих оздоровчих закладах;

-укомплектувати заклади оздоровлення та відпочинку персоналом вихователів, кухарів, технічних працівників, які пройшли, в повному обсязі, профілактичні медичні огляди відповідно до наказу МОЗ України від 23.07.2002 №280 та гігієнічне навчання;

-не допускати заїзду організованих груп осіб, особливо дітей у заклади оздоровлення та відпочинку будь-якої форми власності без їх попереднього комісійного обстеження за участю представників органів місцевого самоврядування, закладів охорони здоров’я, Держпродспоживслужби, іншими зацікавленими особами з оформленням відповідного акту.

Перелік документів, які необхідно мати керівнику закладу при проведенні організованого відпочинку дітей незалежно від форми власності в Івано-Франківській області

1. Повідомляти територіальні органи Держпродспоживслужби про надання послуг з проживання та харчування організованої групи дітей за 14 днів до їх прибуття в заклад.

2. Наявність державної реєстрації оператора ринку харчових продуктів закладу, який надає послуги харчування.

3. Документи, що підтверджують право власності або користуванням нерухомим майном (договір оренди).

4. Договір на водопостачання та водовідведення.

5. Договір на вивезення твердих побутових відходів та рідких нечистот.

6. Наявність підготовленого персоналу з пройденим обов’язковим періодичним медичним оглядом (наявність особистих медичних книжок).

7. Договір на проведення дезінфекції, дезінсекції та дератизації.

8. Договір на централізоване прання білизни (якщо відсутня власна пральня).

9. Договір на проведення відомчого лабораторного контролю

із акредитованою лабораторією (харчові продукти, питна вода, вода відкритих водойм, басейнів, пісок з пляжу та пісочниць за наявністю).

10. Результати лабораторних досліджень - води питної, води відкритих

водойм та грунту

11. Наявність погодженого примірного сезонного меню, складеного відповідно до постанови КМУ №305 від 24.03.2021р.

12. Не використовувати у харчуванні дітей харчові продукти, які входять в перелік заборонених відповідно до постанови КМУ №305 від 24.03.2021р.

13. На всі харчові продукти необхідно мати супровідні документи, які засвідчують їх якість та безпечність.

14. Дотримання карантинних заходів по профілактиці респіраторного захворювання -СОУГО -19.

15. Вживати заходи безпеки в разі оголошення повітряної тривоги.

Здоров’я дітей і якість їхнього відпочинку - це безумовний пріоритет для Держпродспоживслужби.

Фахівцями Снятинського відділу Коломийського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області відповідно до свої повноважень здійснюється державний нагляд (контроль), за станом дотримання санітарного законодавства та законодавства про безпечність та якість харчових продуктів у закладах оздоровлення та відпочинку.

Снятинський відділ

Коломийського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Івано-Франківській обл.