Врожайність лохини можливо підвищити за допомогою мульчування

  • 46

 

Використання мульчі з рослинних решток, поліетилену та біорозкладного пластику є одним із найефективніших та при цьому екологічних методів боротьби з бур’янами у розсадниках лохини. Крім цього, мульча може підвищити інтенсивність фотосинтезу рослин та, теоретично, вплинути на збільшення їх врожайності.

 «Підвищити врожайність лохини за допомогою мульчі: практика в Південній Америці».

Зокрема, застосування чорної поліетиленової мульчі на овочах підвищує їхню врожайність на 20%, а товарність — на 14%, тож в розсадниках лохини мульча  вірогідно теж може сприяти підвищенню продуктивності культури шляхом зміни фотосинтетичної поведінки листя.

В результаті досліджень було визначено, що лохина, вирощена під мульчею, формує більшу площу листя. Зокрема, збільшення площі листкової поверхні в середньому на 2, відмічене в обох варіантах мульчування сорту Ochlockonee порівняно до контролю (0,9). найкращий результат забезпечила мульча із соснової кори порівняно до контролю і варіанту з геотекстилем.                                                                                       

 Крім того, використання мульчі сприяє гідратації рослин завдяки підтримці вищих рівнів випаровування, що може вплинути на твердість фруктів.  Виключенням став сорт Ochlockonee, зниження температури ґрунту та листя якого (завдяки мульчі) було недостатньо для покращення твердості плодів, ймовірно, через генетично визначену твердість, яка нівелювала вплив мульчі. Навпаки, у сорту Legacy температура листя мала суттєвий вплив. Зокрема, більшою (на 100%) врожайністю сорт характеризувався при обробці геотекстильною мульчею, середня врожайність — 950 г з рослини.  Вчені підтвердили гіпотезу, що підвищення врожайності після мульчування може бути пов’язане зі збільшенням ефективності фотосинтезу, що відображається показниками фотохімічного квантового виходу фотосистеми та її максимальної фотохімічної ефективності у дослідженні фотосинтетичної ефективності лохини. Поясненням цьому може бути те, що мульча збільшує доступність води в ґрунті завдяки меншому прямому випаровуванню з ґрунту.