Як уберегтися від харчових отруєнь і кишкових інфекцій
З настанням літнього сезону розширюється можливість вживання різноманітних фруктів і овочів, наситити організм вітамінами. Разом з тим, влітку збільшується ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб. Щороку в цей період на територіях Снятинської, Заболотівської, Городенківської, Чернелицької громадах реєструється до 30 – 40 випадків гострих кишкових захворювань та харчових отруєнь. Так, за 5 місяці поточного року серед населення вже зареєстровано 19 випадків гострих кишкових інфекцій.
Основними причинами спалахів є нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів без належного температурного режиму.
Нагадаємо, що харчове отруєння мікробної природи — це розлад травлення, який, як правило, викликаний споживанням недоброякісних продуктів, забруднених великою кількістю мікроорганізмів. Сюди входить чимала група захворювань (дизентерія, сальмонельоз, ієрсиніоз, тощо), причиною яких є бактерії і віруси. Крім того, є ще харчові токсикоінфекції — коли в продуктах або стравах накопичуються токсини різних мікроорганізмів.
З метою профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій необхідно виконувати наступні заходи профілактики:
- не вживати продукти і напої , які викликають сумнів щодо їх доброякісності та з просроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- не готувати продукти із запасом, приготовлені страви вживати відразу. Зберігання без холоду не повинно перевищувати 2 години;
- при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити водою;
- не вживати невідомі гриби, дикорослі ягоди, трави та інші рослини;
Якщо ви збираєтеся в дорогу, то не беріть із собою продукти, що швидко псуються - ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання.
Також звертайте увагу на воду: не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання( ріки, озера, тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутильовану питну воду;
Обов’язково дотримуйтеся правил особистої гігієни: перед приготування їжі, перед її вживанням та після відвідування туалету завжди необхідно мити руки з милом.
Всі ці дуже прості правила профілактики допоможуть Вам уникнути харчових отруєнь і зберегти здоров’я та працездатність.
У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції (болі в животі, нудота, блювання, пронос, підвищена температура тіла) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я !
ПАМ`ЯТАЙТЕ! Хворобі легше запобігти, ніж їх лікувати. Бережіть своє здоров’я!
Фельдшер санітарний
Снятинського відділу Коломийського районного відділу
ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»
Наталія САВЧЕНКО