Пісочниця: дитяча розвага або небезпека?

  • 26

 

 З приходом тепла  на територіях  дошкільних закладів ,прибудинкових  територіях, зонах відпочинку,  ігрові майданчики  заполонили  діти.  Немає нічого кращого, ніж гра на відкритому повітрі, це один із методів пізнання світу, творчого мислення, пам'яті,   уваги, розвиток  дрібної та великої моторики.  Дитячий  ігровий  майданчик не повинен розташовуватися  під прямими сонячними променями  ні в сильному притінку. У першому випадку, вашій дитині загрожують неприємності, які виникають під час перебуванням  під літнім сонцем. У другому випадку, ділянка буде мати підвищену вологість, що теж не дуже добре впливає на здоров'я дитини. Оптимальним варіантом для покриття дитячого майданчика є дрібний річковий пісок і трава.

Однією із невід'ємних  частин будь – якої ігрової зони є пісочниця. Вона  цікава дітям будь – якого віку . Пісочниці  на  майданчиках повинні бути огороджені бортиками, знаходитися в тіні дерев, можна також встановити грибок або будь - який  навіс.   Ідеальне розміщення пісочниці, коли половина її площі у тіні, половина на сонячній стороні. На ніч пісочниці треба закривати,щоб уникнути її забруднення тваринами (коти, собаки).  Заміну піску  на чистий необхідно проводити  в міру забруднення піску  та  не рідше одного разу на рік.  

Гра в пісочниці несе  певні ризики . На дитячому майданчику  дитина може  не тільки травмуватися, а й заразитися  інфекційними захворюваннями.  Нерідко дитячі пісочниці стають місцем вигулу домашніх вихованців. Тому  маленькі діти  можуть заразитися  одним, а то й декількома видами гельмінтозів. Окрім  гельмінтозів можна заразитися і іншими кишковими інфекціями  як вірусного та бактеріального походження.   

Батькам необхідно   пам’ятати про те,  що під час гри дитина може наражати себе на небезпеку.  Важливо не допускати , щоб дитина облизувала пальці, тягнула в рот  брудні іграшки, а також знайдені в піску предмети, оскільки це основні шляхи потрапляння збудників кишкових інфекцій в дитячий організм.

          У  теплу пору року спеціалісти  Снятинського відділу  Коломийського районного відділу ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ» здійснюють щорічний плановий  відбір  проб ґрунту та піску на наявність  гельмінтів та  інші мікробіологічні дослідження.

        Так, за 2022 рік   з дитячих майданчиків  відібрано та лабораторно  досліджено 39 проб піску та 44 проби  ґрунту, а за 4 місяці поточного року – 6 проб  піску.

 Збудників  інфекційних захворювань  в досліджуваних пробах не виявлено.  

       В лабораторії   Снятинського  відділу Коломийського районного відділу  ДУ « Івано – Франківський  ОЦКПХ  МОЗ» м. Снятин , вул. Кобринських 20, тел. 2- 50 -83  можна  обстежити  Вашу дитину на наявність гельмінтозів та інших кишкових  інфекцій, провести   дослідження  проб  ґрунту та піску   на договірній  основі згідно із затвердженими тарифами.

 

 

 

 

Фельдшер санітарний відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

ДУ «Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Галина Данильчук