Вакцинація та вагітність

  • 30

 

Вакцинація вкрай важлива для здоров’я жінки і її дітей, під час підготовки до вагітності, усього її періоду і після пологів.

Жінкам в фертильному віці, а особливо жінкам, які планують завагітніти, рекомендується звернутися до сімейного лікаря для отримання інформації про рекомендовані щеплення для всіх дорослих в цілому, і для вагітних жінок зокрема.

Існує небезпека для здоров’я матері та плоду, якщо жінка заразиться нижчевказаними захворюваннями під час вагітності:

  • кір під час вагітності, підвищує ризик передчасних пологів та викиднів;
  • паротит в першому триместрі, підвищує ризик смерті плоду;
  • краснуха – під час вагітності, підвищує ризик викидня. Також існує великий ризик, що дитина народиться з важкими фізичними відхиленнями в через цю хворобу, включаючи дефекти серця, очей і мозку;
  • вітряна віспа під час вагітності, підвищує ризик отримати ускладнення, як, наприклад, запалення легенів. Також існує ризик, що дитина народиться з фізичними відхиленнями.

Для того щоб бути імунізованим проти кору, паротиту, краснухи та вітряної віспи, слід отримати дві дози вакцини від цих захворювань з різницею в один місяць, як мінімум, або підтвердити достатню наявність антитіл (здавши аналіз крові). Вакцинація проти вищезазначених інфекцій повинна проводитися до вагітності.

Згідно з Наказом МОЗ України № 2070 від 11.10.2019 "Про внесення змін до Календаря профілактичних щеплень в Україні та Переліку медичних протипоказань до проведення профілактичних щеплень":

  • Переваги вакцинації вагітних жінок зазвичай перевищують теоретичні ризики, коли ймовірність виникнення захворювання є високою та інфекція становить ризик для матері або плоду.
  • Немає доказів щодо ризику для плоду від вакцинації вагітної інактивованими вакцинами.
  • Вагітність є протипоказанням до проведення вакцинації живими вакцинами, оскільки живі вакцини становлять теоретичний ризик для плоду.

 

Рекомендовані вакцини для вагітних жінок

Вакцина проти грипу

Вагітні жінки мають підвищений ризик ускладненого перебігу вагітності внаслідок грипу. Вакцинація інактивованою вакциною проти грипу рекомендується усім жінкам, які планують або вже вагітні протягом епідсезону грипу.

Щеплення проти кашлюку

Кашлюк небезпечний для немовлят і маленьких дітей через важкість ускладнень, до яких він може призвести: запалення легенів і запалення мозку.

Від коклюшу не вакцинують дітей молодше двох місяців, а до отримання кількох доз вакцини дитина недостатньо захищений від цієї хвороби. Вакцинація вагітної жінки захищає дитину подвійно:

  • шляхом передачі антитіл проти кашлюку через плаценту від матері до плоду, які захистять його після народження;
  • захищаючи саму матір від коклюшу, щоб вона не захворіла і не заразила дитину.

Щеплення проти COVID-19

За даними міжнародних досліджень, вагітні жінки, особливо у другий-третій триместр вагітності, можуть тяжко переносити COVID-19. Ризик серйозного перебігу хвороби підвищується у разі наявності супутніх захворювань або надмірної ваги. Вакцинація зменшує ризик розвитку ускладнень і є безпечною для вагітних жінок.

Щеплення для вагітних жінок, які робляться в особливих випадках

  • Вагітні жінки, які отримали останню дозу вакцини, що містить правцевий анатоксин, більше ніж 10 років тому, мають бути щеплені проти правця і дифтерії під час вагітності. Вакцинація під час вагітності забезпечує формування відповідного імунітету до правця у матері та запобігає захворюванню як у матері, так і у дитини. Якщо є лабораторні підтвердження захисту від правця, введення дози АДП-м може бути відтерміновано.
  • Вагітній жінці, що планує поїздку за кордон, рекомендується звернутися до свого лікаря для отримання інформації про рекомендовані вакцини.

 

 

 

Підготувала лікар-епідеміолог

Снятинського відділу

Коломийського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                    Олександра Томашовська