Снятинський відділ Коломийського районного управління ГУ ДПСС в Івано-Франківській області інформує про профілактику захворювання на ботулізм.

  • 42

 

Ботулізм – це важке токсичне інфекційне захворювання, в результаті якого вражається нервова система. Важка форма може призвести до смерті хворого. Бактерії ботулізму містять одну із найсильніших у природі отруєнь . Зараження людини відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження, неправильно консервованих продуктів, копчену рибу. Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт.

Відрізнити інфіковані продукти від якісних неозброєним оком неможливо. У зоні ризику в’ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування ,м’ясні та рибні консерви, домашня ковбаса.

Ботулізм вважається найнебезпечнішим токсичним інфекційним захворюванням . Бактерія вражає нервову систему. Перші симптоми можуть з’явитися, як через кілька годин так і через 10 днів.

Симптоми захворювання з’являються зверху вниз. Людина починає погано бачити, двоїться в очах, не може читати дрібний шрифт, виникає сухість слизових оболонок, а далі інші симптоми – м’язова слабість, зникнення рефлексів, аж до дихальних розладів.

Основними симптомами ботулізму є :

- Нудота

- Блювота

- Характерний біль у животі

- Порушення зору

- Сухість у роті

- Розлад ковтання

- Сильний головний біль

- Запаморочення

- Загальна слабість

- Підвищення температури тіла

Профілактика ботулізму.

В питаннях профілактики ботулізму є дотримання чистоти сировини. Чим ретельніше промита риба, тим менша ймовірність потрапити в продукт збудника ботулізму.

Заходами безпеки є:

- При консервуванні в домашніх умовах,особливо м’ясних і рибних продуктів, потрібно простерилізувати консерви при температурі 100 оС не менше 40 -60 хв. З подальшим герметичним закриттям

- Важливо добре стерилізувати банки і кришки перед закладкою в них продуктів

- Найменше здуття кришки – причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту банки

- Необхідно категорично виключити придбання домашніх консервів, в’яленої, копченої, солоної риби та інших продуктів харчування в місцях стихійної торгівлі

За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.

Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше чим лікуватися.