Снятинський відділ Коломийського районного управління ГУ ДПСС в Івано-Франківській області інформує про профілактику захворювання на ботулізм.
Ботулізм – це важке токсичне інфекційне захворювання, в результаті якого вражається нервова система. Важка форма може призвести до смерті хворого. Бактерії ботулізму містять одну із найсильніших у природі отруєнь . Зараження людини відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження, неправильно консервованих продуктів, копчену рибу. Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт.
Відрізнити інфіковані продукти від якісних неозброєним оком неможливо. У зоні ризику в’ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування ,м’ясні та рибні консерви, домашня ковбаса.
Ботулізм вважається найнебезпечнішим токсичним інфекційним захворюванням . Бактерія вражає нервову систему. Перші симптоми можуть з’явитися, як через кілька годин так і через 10 днів.
Симптоми захворювання з’являються зверху вниз. Людина починає погано бачити, двоїться в очах, не може читати дрібний шрифт, виникає сухість слизових оболонок, а далі інші симптоми – м’язова слабість, зникнення рефлексів, аж до дихальних розладів.
Основними симптомами ботулізму є :
- Нудота
- Блювота
- Характерний біль у животі
- Порушення зору
- Сухість у роті
- Розлад ковтання
- Сильний головний біль
- Запаморочення
- Загальна слабість
- Підвищення температури тіла
Профілактика ботулізму.
В питаннях профілактики ботулізму є дотримання чистоти сировини. Чим ретельніше промита риба, тим менша ймовірність потрапити в продукт збудника ботулізму.
Заходами безпеки є:
- При консервуванні в домашніх умовах,особливо м’ясних і рибних продуктів, потрібно простерилізувати консерви при температурі 100 оС не менше 40 -60 хв. З подальшим герметичним закриттям
- Важливо добре стерилізувати банки і кришки перед закладкою в них продуктів
- Найменше здуття кришки – причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту банки
- Необхідно категорично виключити придбання домашніх консервів, в’яленої, копченої, солоної риби та інших продуктів харчування в місцях стихійної торгівлі
За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.
Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше чим лікуватися.