Управління фітосанітарної безпеки інформує: Про самшитову вогнівку

  • 30

 

Самшит – декоративна, вічнозелена, невибаглива, холодостійка рослина, яку використовують для озеленення та в декоративному садівництві. До недавнього часу самшит практично не уражувався хворобами та не пошкоджувався шкідниками. Останнім часом в Україні масово поширюється новий шкідник ¬– самшитова вогнівка, яка знищує декоративні кущі самшиту. Самшитова вогнівка вражає здорові кущі , унаслідок чого вони зсихають і відродити їх дуже складно, або ж неможливо.

Самшитова вогнівка – вид метеликів. Їх гусениці живляться листками самшиту. Розвиток самшитової вогнівки проходить дуже швидко – за літо з’являється мінімум два покоління шкідника. Якщо сприятливі умови – тепла весна, затяжна осінь, може з’являтися три покоління. Самки відкладають яйця зеленувато-жовтого кольору купкою на нижню сторону листків самшиту. Далі з’являються гусениці – зеленувато-жовті, можуть бути жовтувато-коричневими. Часто буває, що люди не звертають увагу на перші ознаки ураження куща шкідником, а потім боротися з ним вже пізно.

На перших порах молоді гусениці скелетують листки самшиту – виїдають м’якоть нижньої частини, залишаючи зверху плівку. Це перша ознака пошкодження. Пізніше гусениці обгризають листки повністю, залишаючи центральну жилку та, інколи, зовнішні краї листка. Пошкоджені гілки облітають шовковими нитками. Зимують гусениці в павутинному коконі між склеєними докупи листками.

«Самшит має у листочках алкалоїди, які є отруйними для багатьох комах. Самшитова вогнівка навпаки з'їдає ці листочки, нагромаджує в собі алкалоїди, тому її гусениці не люблять птахи. Більше того, коли вогнівка з’їдає все листя, починає гризти кору молодих пагонів, тобто навіть не дає шансів наступного року відновитися самшиту.

Тим, хто має самшит і хоче зберегти його, потрібно постійно тримати ці рослини під контролем, обрізати засохлі та пошкоджені гілки з гусеницями та знищувати їх, кущі самшиту добре поливати та підживлювати фосфорно-калійними добривами, проводити обробки препаратами , які дозволені для роздрібного продажу населенню «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» - «Актара 25WG.ВГ», «Конфідор 200SL,РК», «Проклейм 5SG.РГ» «Енжіо 247 SC,КС», Антигусінь,КС, КС, «Вертимек 018 ЕС»,» Децис –f-люкс 25 ЕС» та інші препарати ,декілька разів протягом сезону. Перші обробки треба провести весною з інтервалом у два тижні, протягом літа повторити з інтервалом два тижні. Якщо є перші ознаки пошкодження, то кущі самшиту треба обробити навіть восени – гусениці можуть живитися практично до перших морозів, тому чим більше гусениць в цей період буде знищено, тим менше їх перезимує.

Обробляти кущі слід ретельно, також і з внутрішнього боку, оскільки гусениці сховані у гущі листків, павутині. З практики доведено високу ефективність обробок проти цього прожерливого шкідника баковою сумішшю половинних норм двох інсектицидів. Обприскування кущів проводити в ранішні та вечірні години, щоб уникнути

шкоди корисним комахам .

При роботі з пестицидами необхідно дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

Фото без опису

Фото без опису