Снятинський відділ Коломийського районного управління ГУ ДПСС в Івано-Франківській області доводить до відома

  • 40

 

Снятинський відділ Коломийського районного управління

ГУ ДПСС в Івано-Франківській області доводить до відома про отримання інформаційного повідомлення системи RASFF від 05 червня 2023 року № 2023.3251-fup2 стосовно виявлення хлорпірифосу у заморожених суцвіттях броколі, що експортувались з Польщі (постачальник: Prosto Frosto Sp. z o.o., Katowice) до України (отримувач: ПП «Здоровий продукт», вул. Тростянецька 47/154, м. Київ, 02175).

Просимо негайно повідомити Снятинський відділ Коломийського районного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області про виявлення даного товару в обігу (м. Снятин, вул. Винниченка, 16) та інформуємо, що відповідно до статті 20 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність, що передбачено частиною 3 статті 20 даного закону.

Довідково: хлорпірифос - (ХПФ) є фосфорорганічним інсектицидом, який широко використовується в побуті, сільському господарстві та промисловості протягом останніх 40 років приблизно в 100 країнах світу. Незважаючи на введені істотні обмеження його застосування в домашніх умовах у низці країн (США, 2001; Європейський Союз, 2003), ХПФ залишається дуже широко вживаним. Викликає дифузне ураження нейронів центральної нервової системи. Він належить до токсикантів — агоністів, що діють на специфічні рецептори, а саме — на холінорецептори. Як і всі фосфорорганічні сполуки, ХПФ впливає на нервову систему, інгібуючи ацетилхолінестеразу (АХЕ).