Колорадський жук – небезпечний шкідник картоплі та пасльонових культур

  • 54

 

Основна культура, яку найбільше пошкоджує колорадський жук, – картопля. Знищивши посадки картоплі, він переходить на інші культури: томати, баклажани, перець.

Цьогорічна посушлива весна сприяла нерівномірним сходам картоплі та її розвитку, про те погодні умови стали сприятливі для масової кладки яєць, розвитку личинок колорадського жука та його шкодочинності на картопляних плантаціях.

Молоді личинки першої літньої генерації з’явилися вже на початку червня.Із-за наднизької

вологості повітря і грунту та високих температур плодючість самок найвища,тому чисельність яйцекладок в рази більша ЕПШ.відмічено відродження личинок .тому боротьба з ними на часі. Рекомендуємо :

Заходи захисту

Через те, що шкідник швидко розмножується і знищує культурні рослини, боротьба з ним повинна бути своєчасною та ефективною. Механічний спосіб боротьби з колорадським жуком полягає в збиранні вручну дорослих жуків і личинок з поверхні рослин з подальшим їх знищенням (на присадибних ділянках).

Застосовують хімічні препарати захисту картоплі в разі заселення дорослими жуками 5-10% кущів у фазу сходів. За масового з’явлення личинок І-ІІ віків та чисельності 10-20 екз. при 8-10% заселених кущів у фазу бутонізації - початок цвітіння насадження картоплі обприскують інсектицидами згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Важливо використовувати пестициди з різними діючими речовинами, щоб не викликати звикання і боротися із колорадським жуком на всіх стадіях розвитку шкідника.,а саме

Актара WG,ВГ-0,07-0,09 кг/га, Ампліго 150 ZC,ФК-0,1-0,15л/га , Антиколорад макс-0,15л/га, Бульбошит,ВГ- 0,07л/га, Енжіо 247 SC,К- 0,18л/га, Жук OFF-0,1-0,15 л/га,

Наповал,КС-0,15л/га, Моспілан ,ВП- 0,05 кг/га АТО ЖУК,КС- 0,1-0,15л/га та інші дозволені препарати.

Захист картоплі .а також інших культур проводити у ранішні та вечірні години при температурі повітря нижче +25 градусів тепла та швидкості вітру не більше ,ніж 3-4 м/сек і обов’язково дотримуватись Санітарних правил та правил особистої гігієни.

Фото без опису